Předchozí 0122 Následující
str. 119
.Ježíšku malý, můj kvítečku spanilý! Sem, sem, děvčátka, pospěšte, mlíčko, krupičku poneste, vařte brzy kasičku malinkému Ježíšku. Dorotka jde od háječku, rozlila mlíčko v ranečku, na Terezku strkala, že ona to uďála. Brní, brní a špendále, od-byťte nás, ať jdem dále. Brní, brní brňání, ozvi se nám cimbálu Kdo poslouchá, ať zaplatí, ať je chudý neb bohatý, žádnému nezprominem, musí dát groš torale. Budem bráti po půl zlatém, po torali a po zlatém, krejcar bude Mariáš, všecko prijmem, co nám dáš. Troničky nebudem bráti, protože nemáme je kam dáti; co jsme vloni dostali, všecky nám splesnivěly. (Kratonohy). Jos. Blatník. — 4. Já jsem malý koladníček, schoval bych se za puntíček, dáte-li mně krejcárek, koupím izlatý kočárek. Dám si koně na oprátku, rozjedu se k Jezulátku. Jezulátko na seně usmívá se blaženě, usmívá se na kočárek. Vezu, vezu od Vás dárek. Dáte-li mně oříšek, dostane ho Ježíšek. Já jsem malý koladníček, schoval bych se za puntíček. Dáte-li mně koladu, do Betléma pojedu.    Fr. Jirsák.
Koleda tříkrálová: (Podle nápěvu: My tři králové jdeme k Vám.) Na koledu jsme přišli k Vám, štěstí, zdraví přejeme Vám; štěstí, zdraví, dlouhá léta, my jsme k Vám přišli zdaleka. Z daleka je cesta naše, do Betléma mysl naše. Až my z Betléma půjdeme, na Vás vzpomínat budeme. Chcete-li, paní, přidati, budem Vám ještě zpívati, krejcárek nebo grešličku, za tu krátkou písničku. Zaplatiž Vám. to Pán Bůh sám. (Kratonohy.)    Fr. Jirsák.

Literáti v Milevsku zpívali o vánocích v kostele a po domech tyto koledy, patrně vypsané ze starých kancionálů:

1. Poslyšte křesťané radostné noviny, kteréž ohlašuje anjel té hodiny pastýřům na poli betlémské krajiny. 2. Řka: O ne-üojte se, milí pastuškové, hle vám zvěstujeme potěšení nové. Narodí1 se Kristus v Betlamně Judovó. 3. Jeho vlastní jriéno, jestiť Emanuel, Izajáš dávno o něm předpověděl a Marii Páně zvěstoval Gabriel. 4. Pochybujete-li, aby, toť vám znamení byste jisti byli, že nejste svedení: Děťátko najdets svázané plénkami. 5. Bez prodlení jděte do města Betléma. Dítě naleznete tam s hovady dvěma, jenž nad vším panuje, však ničehož nemá. 6. Tu když uslyšeli pastýři, novinu, nejprv sice vzdali chválu Hospodinu, potom se oddali na cestu k Betlému. 7. Tam všedše, nalezli, jakož jim byl pověděl zděšeným na poli posel Boží anjel, z čehož jedenkaždý nemálo byl vesel. 8, My oučastni jsouce takové milosti, vděčné díky vzdejme božské velebnosti, že nás tak" bohatě daruje s výsosti.

Zvestujem vám radost převelmi velikou, porodila Panna čistotu panenskou, Krále nebeského chvalmež s Nebešťany, Pána anjelského. 2. Proroci od dávna nám prorokovali, Mesiáše


Předchozí   Následující