Předchozí 0123 Následující
str. 120

Krista píšíc zvěstovali. Pospěš a zavítej od lidu vždy tvého á z dávna žádostivej. 3. Slunéčko a hvězdy plesajíc tancují, tvého Narození radost vyznávají všeliká stvoření, mají již naději k svému vykoupení. 4. Patřmež na mláďátko, ležící v jesličkách, utěšené, sličné, obvinuté v plenkách, jemužto ne-besští čest chválu vzdávají kůrové anjelští. 5. Slavný* svátek ctíme tvého Narození, radostně čekáme svého vykoupení. Vyveď nás z temnosti, z plačtivého sídla, do věčné radosti. 6. Rodičko Marya, Panenko přečistá, buď nám milostivá, po porodu Syna, ať nás v rozkoš rajskou uvede a dá nám radost svou nebeskou. 7. Amen Alleluja, spolu zpívajíce, Pánu rozenému vždy se klanějíce, s radostí bez konce, milost u Ježíše ua věky majíce. Amen.

1. Novou radost zvěstuji vám, narodil se nám Kristus Pán, všickni lidé z toho se veselte, Kristus Pán narodil se nám.

2. Nevídaná, neslýchaná velmi divná věc se stala, Panna čistá porodila Krista, panenství však neztratila. 3. Ctní anjelé to vesele již pastýřům zvěstovali, že k spasení nám to narození býti má, oznamovali. 4. Protož toho velmi mnoho važme sobě dobrodiní, Boha chvalme, díky mu vzdávejme za milost, kterouž nám činí.

Následující koledu, přidaje po prvním a druhém řádku

Alleluja« takto zpívej: O dobrá novina! Alleluja! ó šťastná

hodina! Alleluja! Panenka Maria porodila Syna. 2. Plesejme

radostí, nastal den milosti. Dnes Panenka čistá porodila Krista.

3. Blíží se spasení,. mě jme potěšení. Plodem svým Maria nás všech potěšila. 4. Nebeští anjelé zpívají vesele. Radost nám zvěstují, Boha zvelebují. 5. S nimi se radujme i libě prozpěvujme. Pro naše spasení Bůh jest narozený. 8. Sláva na výsosti božské velebnosti z toho dobrodiní, kteréž lidem činí.. 7. Chvála Bohu Otci, an z lásky své moci dal nám Syna svého, nám narozeného. 8. Chvála Bohu. Synu, jenž pro lidskou vinu z nebe na )zem sstoupil, aby nás vykoupil. 9. K Božímu vtělení skrz své přičinění pomáhal Duch Svatý, buď chválen na věky.

Po půlnoční zpívali literáti i lid v kostele milevském: í. Prstýnku můj, má hrdličko, moje rouno zlatý, rubínku můj, má hvězdičko, můj klenote svatý, má rozmarynko cukrová, má konvalinko sněhová, zlatohlavový, měsíčku. Nynej, nynej, ny-nej, nynej, slunečiěko. 2. O křišťálová rosičko, studánko vod živých, o spasitedlná vodičko, pramínku žíznivých. Vylej ty drahé perličky, vyskakující slzičky, a svírej, svírej očíčky, dvě jasné hvězdičky. 3. 0 Emanueli malý, mé děťátko Boží, Mesiášku nepoznaly, všeho světa zboží. Obal sněhové ručičky, skrej korálové rožičky pod plenky Matky chudičký v slaměné jesličky. 4. Ulehněte, větríčkové, zvláště od půlnoci, přestaňte


Předchozí   Následující