Předchozí 0193 Následující
str. 190
dávali jehly, prsteny, koření atd. Zpěvavě ohlašovali svou. přítomnost. »Nedaj Bože, abych umrel, nezaplatím, čo sem dlžen, cisarovi za vínečko, mojej miléj za pérečko.« — »A vy ženy, ženičky, dávajte ty handričky, za ihélky, za prsténky, za fanfár ky, za truhélky, za korenie, za čierné i za červené.« — Tak prozpěvují si handrláci, jdouce po dědině. Vejdouce do stavení, volají na gazděnu: »Dajtě handry, kosti a j sklo!«     F. Čižmář.
Muži u piva. Když se pije první doušek, má každý z přítomných na mysli svou mužnou důstojnost a hrdost. Po třetí sklenici jsou všichni rozjarení, po čtvrté dobráky a každého je jim líto, po šesté pláčí, že jsou opuštěni jako sirotci. Při dalších převalují se jim v hlavě těžké myšlenky, jak zušlechtiti bídný svět. Pak se jde domů; dobrosrdečná žena vítá laskavě svou lepší polovici: »Viď, chudáčku, že se ti špatně šlo, když máš obě nohy levé!« Zapsala podle hovoru v okolí Prahy      Fr. Rezková.
O ženách. Hrstka záznamů z denního hovoru v Praze: Proč nesmějí ženské ministrovati? Protože, by musila býti jiná mše, aby měla ženská poslední amen. Omezená: Má nápady jako staré schody. Nevšímavá: Je to boží dárek, holá otruba. Žvanivá: Koše, opálky směle dohromady. Vyběračná: Ta je fajnová, ětrnáctilotová. Lakomá: I psovi dala nažrat a ten z toho, chudák, pošel. Lhavá: Kdyby nemlela, má hladu jako mlynářovic slepice. Šilhavá: Jedním okem kouká do pekla a druhým ke všem čertům. Odpověď všetečné: Kolik je vám let1? O jeden víc než loni. Špatně-li se dcera vdá, naříká matka: Dostala se, nebožák, na Smejkalovu živnost.     Frant. Rezková.

Otázky a odpovědi.

Pazourková kresadla na, troud. Připravuje studii o pazourkových křesadlech k rozdělávání ohně jako část práce o přežitcích kamenného věku, prosím, nemohli-li by mně snad, kdo věc znají, zasiati kresadla podobná, která přirozeně budou vždy okamžitě vrácena; jde mi o prostudování techniky jejich výroby a srovnání s materiálem hlavně francouzským a rozhodnutí otázky dovozu francouzského.

     Josef Skutil, Brno-Řečkovice, Tyršova 7.
Kudibal. Dodatkem k odpověděni o názvu »Kudibal« připomínám: u obce Dobřivě na Zbirovsku protéká potok nazvaný »Kudibal« a část obce, kterou potok protéká, nazývají »Kudi-bálka«.     A. Drachovský.

Předchozí   Následující