Předchozí 0244 Následující
str. 241

sehoďte ho s almarou do vody a hoďte na ní kamen, ať se utopí.« Tu almara udělala harapác do vody i s honákem, vie ho fádnej nespatřil.

Slavný majstrat šel domu, za ňaký půl hodiny Kuba žene přes rynk okolo rathauzu veliký houf prasat. Tu hned pan pui-mistr poslal ke Kubovi, jak se to s ním stalo a kde ty prasata vzal? On ale pravil poslovi: »ty mně udělali kousek, chtěli mně utopit a jak sem tam s almarou spadl, almara se otevřela a já vyšel ven z ní, tam pod vodou je taková louka a je tam plno prasat a sviň a já sem si hned jich zabral houf a ženu si je domu a není tam žádnej při nich než jeden starý muž a ten tam má více set, dokud si je lidi odtud ne vyženou, ale každý si musí pro ně sám přijít nebo kdyby si pro ně poslal, tak nedostane žádný a posel se víc nenavrátí.«

Posel šel s vyřízenou panu pulmistrovi, tu hned svolali celou radu a uradili se, že půjde celý majstj-at do toho rybníka pro ně, než se to lidi dozví, že je samy vyženou. Tu se hned všechni hrnuli k rybníku, když k němu přišli, tak se rozmýšleli, kdo tam má napřed skočit, tak usoudili, že podle rodu pan pul-mistr napřed. Tu hned jeden za druhým skákali do rybníka. Všickni se utopili a Kuba vyhral a měl s niina pokoj. Vynašel si hodnou dívku a voženil se a stal se z něj hodný boháč. (»Dne 13. prosince 1831«. Opsáno ze staré knížky Jana Kašpara v Za-hořanech.)

V. Svoboda:

Jan za chrta dán.

Pověst z Chrtniče.

Asi tři čtvrtě hodiny cesty za Habrem, jak se de polníma cestama k Leštině, je Chrtnič a Radinov. Radinov je teďka jen dvůr, dřívějc to přej měla bejt velikánská vesnice. Povidaj lidi, že tu měl bejt i ňakej hrad. Nechval to může bejt pravda, protože za dvorem, jak tam říkáme »na zahradě«, při vorání se našlo ňaky to kameni a vypadalo to jako zejť (zeď).

U dvora je kostelíček a stojí na kopečku. Jednou přej tady táhlo ňáký vojsko. U Radinova jim umřel vůdce a voni ho tu pořbili. Na jeho mrtvolu každej voják hodil hrst hlíny a tak povstal tenhle kopeček.

Dyš tady ten kostelíček eště nebyl, tak si přej chtěli chrt-nický ve vsi ůákej postavit. Ale co za den uďáli, to jim v noci někdo vodnes na tenhlec kopeček. Dyš se to ale třikrát vopa-kovalo, tak ho postavili na tomdle místěti. Iný lidi zaseje po-

Ceský Lid, rofi. XXIX. 16


Předchozí   Následující