Předchozí 0318 Následující
str. 315

srozumitelné i tomu, kdo se modlil tuto podivnou směs fantastickou, pod domnělou záštitou svatých jmen ...

1. Mocná slova proti všelikým strašidlům a ďábelskému stíhaní, kdo taková u sebe nosí a v potřebě říká: »Ježíš a Maria! Ve jménu Boha + Otce, Boha + Syna a Boha + Ducha svatého. Amen. Bože Heloim, Bože Tetragramaton, Bože Ado-nai, Bože Sabaoth, Bože Ischrios, Bože Jehova, Bože Spasiteli, Bože Alpha i Omega, se všemi jmény Boha + Otce, Boha + Syna a Boha + Ducha svatého, račte mne dnes a po všechen čas síliti a chrániti proti všem telesným i duchovním nepřáte-liim! Amen.

2.Mocná modlitba proti všelikým kouzlům, strašidlům a bouřím od papeže Urbana VIII. approbovaná. Slovo, kteréž tělem učiněno a mezi námi přebývalo zrozené z Marie Panny, račiž mě skrze milosrdenství své, v němž vyšlo^ z výsosti a nás navštívilo, a na přímluvu nejblahoslavenější Marie Panny i všech svatých Božích, zvláště čtyř evangelistů, Matouše, Marka, Lukáše i Jana, vysvoboditi a zachovati ode všeho strašení ďábla i příslušníků jeho, ode všeho kouzla, zaklínání, šálení, začarování i zaříkání, kteréž by mi učiněno bylo, ode všeho pronásledování ďábla, zlé vůle, blesku, hrotmu, krupobití i bouřky, náhlé smrti a všeho zlého, jenž s Otcem i Duchem svatým vládne na věky věkův. Amen.

3. Litery proti moru nošené. Za církevního shromáždění v Tridentu zemřelo roku 1546 přes 20 biskupů a generálů morem. Tu patriarcha antiochenský doporučil všem nositi písmena, kteráž i s výkladem pozastavil biskup jerusalemský, sv. Zachariáš. A když tak učiněno, nikdo* z nich již morem nezemřel. Jsou pak písmena: + Z. + D. I. A. + B. I. Z. + S. A. B. + Z. + H. G. F. + B. F. E. S.

4. Požehnání, které papež Lev svému bratru Karlovi poslal. Požehnání toto obdržel sv. Koloman od Boha z nebe ve zptisobě psaní, jež si pro svého otce vyprosil. Kdo toto požehnání u sebe nosí a ke cti a chvále' boží denně pět otčenášů i jiné modlitby říká, bude ode všeho zlobo i od úrazu a smrti náhlé ochráněn. Požehnání toto zní:

Kříž Kristův + budiž při mně N. N. Kříž Kristův vzývám po všechen čas, Kříž Kristův + přemožiž , mi všecku vodu i oheň. Kříž Kristův + přemožiž mi všecky zbraně. Enoch a Eliáš, tito dva proroci nebyli nikdy zajati, ani svázáni, ani biti, ani nepřišli do cizí moci; tak nechť mi nikdo neublíží na těle ani duši ve jménu Boha + Otce. A všickni, kdož mne svými zbraněmi raniti chtějí nebo zabiti, ti nechť mne všiohni nevidí. K tomu mi pomoz síla boží, která učiniž všecky i nynější


Předchozí   Následující