Předchozí 0321 Následující
str. 318
Šťastného, do Časop. Vlast. Mus. Spolku v Olomouci, do Českého Lidu a j.    Rud. Janovský.

70. narozeniny Frant. Kret ze. Dne 3. ledna 1929 dožil se v Uh. Hradišti 70. narozenin, spolupracovník Č. L. od začátku, redaktor František Kretz, horlivý sběratel v choru památek lidového umění, keramiky hlavně habánské, výšivek, krojů, zaniklých řemesel a cechů na Moravě i na Slovensku, zakladatel velkého národopisného rrmsea v Uherském Hradišti.

    Rud. Janovskí).

Směs.

Hrubé sněhové návěje ve Vysokém nad Jizerou roku 1718. Letošní sněhové závěje zavdávají příčinu ke vzpomínce, jak r. 1718 napadlo tolik sněhu ve Větrově, čili ve Vysokém nad Jizerou, až si sousedi k sobě prohrabávali chodby, tunely. Zapisuje to Pamětní kniha tamější, chovaná na radnici:

Anno 1718 dne 8. februarii začala se taková metelica z velikým větrem, trvajíc pořád ve dne v noci až do třetího dne. Kterážto takové návěje zdělala, že některé na rynku a v ulicích 10 loket vysoké byly, pro kteréžto lidé jeden k druhému s velikou prací vysejpání sněhu projíti mohli. Při tom též žádného pamětníka nebylo, kterýž by takovou metelici a tak hrubý sníh pamatoval.    Zdena Hochová-Brožíková.
Omka. Snad by celé číslo Českého Lidu nestačilo na doklady z, novinářských článků, jak nejapně spisovatel »cituje'!;. staročeské i novější doklady, plete se v to, neuměje, píše kro nikář Dalimil. Staročeským pravopisem u ve slově píše se u, ale na začátku slova, které začíná písmenou u, psali staří v, odlišné písmem a významem od w. Tedy je-li psáno v probu-zenské literatuře po česku Musa: Unika, psáno je: Vmka. To nevěděl autor a nerozuměje, co by znamenalo- Vmka, tiskne — »omka«. Chudák znalec přísloví staročeských Smil Flaška z Pardubic přitažen za vlasy, aby se autor pochlubil domnělou znalostí staročeštiny a napsal libovolně smyšlené novodobé otřepané pořekadlo: »Proti gustu žádný dišpútát«, prý říkal Smil Flaška z Pardubic . . . Tak a podobně »kořistí« (opisuje) s chybnými vysvětlivkami ze spisů Svátkových, Wintrových a mých mnozí, tvoříce si svou řeč »staročeskou« a vymýšlejíce si doklady, kterých nikdo podle pravdy nedoloží.    Č. Zíbrt.

Duše v povříslovém uzlu. V XVI. ročníku Č. Lidu (str. 61) píše Fr. Viktorin: Na Slovácku se věří, že v »suku« (uzlu) po-vřísla jest duše, která čeká na své vysvobození. Podobná pověra udržovala se do nedávna i na Sedlěansku. Hospodář nedo-


Předchozí   Následující