Předchozí 0323 Následující
str. 320
grafie České Historie I., genealogie, Jeník z Bratříc, s příslušnou literaturou tam uvedenou.)    Č. Zíbrt.
Řekni devět slov se začátečným písmenem K! Kovář koval kobylu, kobyla, kováře kopla, kovář, kovářka křičeli. (Lipnice na Plzeňsku.)    V. Davídek.
Řekni osmnáct slov se začátečným písmenem V! Veruna Vítova viděla velmi velikého vlka ve věži, víte, Vávro:, vemte vidle, vyhoďte velmi velikého vlka (v) oknem ven! (Lipnice na Plzeňsku.)    V. Davídek.
Daniel Sloboda sbírá moravské písně Frt. Sušilovi. Sešit 3.—4., LIL ročníku Časopisu Matice Moravské na straně 455. přináší posudek Dra Vladimíra Helferta, profesora Masarykovy university v Brně: K dějinám sběratelské činnosti Suši-lovy podává cenný příspěvek Rud. Janovský, Daniel Sloboda sbírá písně Fr. Sušilovi (Český Lid XXVIII., sv. 7, 248 až 251). Otiskuje zde dopis, který psal Sušil 2. dubna 1840 z Brna tehdejšímu evangelickému faráři na Rusavě pod Hostýnem, Danielu Slobodovi. Sloboda sbíral pro Sušila písně ve svém kraji a poslal mu v září 1839 sbírku valašských písní, které Sušil užil ve vydání z r. 1840. Uvedený dopis, v němž potvrzuje Sušil příjem Slobodových písní, je zvláště zajímavý tehdejším stanoviskem Sušilovým i Slobodovým k valašské písni. Sušil píše: »Co jste mně oustně pravil, že Valaši nezpívají toli, co Slováci, to i sbírkami se potvrdilo... I co do ráznosti písní předek mají Slováci moravští před Valachy, tolikéž i stranu melodií, v nichž i za Hamakami stojí v zadu. Melodie jejich, cokoli jsem mohl pozorovati,.. polským ponejvíce se rovnají, aspoň mnohem více než slováckým.« Je to postřeh, který stále si podržel svou platnost. Dopis Sušilův je zajímavý i svými drobnými zprávami literárními a politickými (poznámka o Ko-pitarovi) — jeden z dokumentů, jak se jevila tehdejší doba v okruhu Sušilově v Brně.    Č. Zíbrt.
Větrák v malířství moravském. V roč. XXVI. Ď. L. ve článku: »Hanácký větrák v pověstech, v písemnictví a v malířství« prostějovský hřbitovní farář Frt. Starý upozorňuje na větráky, malované akad. malířem Jano Köhlerem z Nenkovic u Kyjova, jakož i prostějovským malířem Richardem Kaňá-kem. Doplňkem sděluji, že člen. Sdružení výtvarných umělců moravských, Jar. Votruba, t. č. profesor v Bratislavě, vybral sobě velmi srdečný a milý motiv za letošní členskou premii Klubu přátel umění, rázovitý obrázek starého větráku s dobrým popředím, barevný dřevoryt. Motiv tím srdečnější, že staré větráky ponenáhlu mizí, ustupujíce moderně vybaveným mlýnům.    Rudolf Janovský.

Předchozí   Následující