Předchozí 0336 Následující
str. 333

se, dyž ho.začali tlouct a povídá, že to byly mouchy; že se nenaučil bát.

A študent utikal a potkala ho jedna babička a povídala mu: »Ty mu neutečeš; ty ho musíš naučit bát! Já ti něco poradím. Tule je kostel, tam ho zavři a nachytej si půl kopy raků, kup si půl kopy svíčiček malej oh. Až tam bude zavřené j v kostele, tak udělej díru a zapal jim je na záda, a tam je pěkně jeden po druhým pouštěj.«

A tak von to tam udělal, a von tak silně tam křičel, aby ho pustil, a povídá mu, že takový potvorky s nůžkama na něj lezli a že ho chtěly rozstříhat; a voni se rozlezly po zemi a von už až na kazatelnu vylezl; a tak se naučil bát. Teď uź ho* nechal bejt. Tak von přišel k princovi zpátky a byl s nima, a už nikam nešel.

J. J. Pícha:

Jak zažehnali v Budislavi bouřku.

Jdeme-li z Litomyšle po silnici na stranu jihozápadní, dorazíme asi po tříhodinné chůzi do vesnice Budislavi. Na cestě projdeme Osik, Dolní Oujezd, Desnou a Poříčí. Budislav jest rozsáhlá vesnice, na všech skoro stranách obklíčená lesy a bývá hodně navštěvovaná od výletníků, poněvadž na blízku jsou známé a velkolepé pískovcové skály, »maštale« zvané. Ve vesnici této dozvěděl jsem se, jak kdysi zažehnávali občané budislavští bouřku.

Za vsí Budislavi na stranu k myslivně na Posekanci rozkládají se luka. Jdeme-li po cestě z Budislavi na Posekanec, shlédneme za vesnicí proláklinu, jež jest trávou zarostlá. Na onom místě byl podle vypravování kdysi rybník. Uprostřed prolákliny jest znatelná jáma, která byla do nedávna občanům budislavským v jisté roční době pravým postrachem. Dokud byla ona jáma pod hladinou bývalého tam rybníka, věštila budislavským vždy bouři. Kdykoliv viděti bylo nad rybníkem malý mlhavý obláček, třebas bylo nebe sebe jasnější a bez mraků, očekávali vždy téhož dne budislavští bouřku. Proto vždy s velikým spěchem vázali posekané obilí a odváželi do stodol. A odpoledne přišla vždy očekávaná prudká bouře, která velkých škod nadělala. Obyčejně též kroupy přišly a rozbily obilí.

Budislavští pátrali potom jednou u onoho rybníka po příčině onoho zla a dospěli k poznání, že příčinou toho jest zlý podzemní duch, který mohutně si oddychuje. Umínili si, že


Předchozí   Následující