Předchozí 0340 Následující
str. 337

v něčem zašité, budou se tě báti tvoji nepřátelé. (Pozn.: Stáří pověry prozrazuje zmínka o čarách pravého oka vlčího.)

4. Máje měsíce zastřel žežulku; z pravého křídla vytrhni tři pérka, a srdce její těmi pérkami prostrč, a pak usušené vše pospolu do pravého rukávu vstrč, nos při sobě, tak nechybíš.

5. Aby jinému ručnici pokazil, vezmi ze svíčky, kterou umrlci za hlavou svítí, trochet vosku, potři ním flintu, nic z ní nezastreli. Aby mu ji opět napravil, žabí veš, se své hlavy vzatou, na té zbrani na hlavni, opět z ní dobře střílet bude.

6. Když zvěř k ráně jíti nechce, tedy naškrab mouky ze spodu bochníka chleba, vytři ní třikráte brokovnici, pak půjde zvěř k ráně, a dobře stříleti budeš.

7. Vezmi z bílého holuba anebo z bílé kočky srdce a nos při sobě, žádná zbraň se tě nechytí.

8. Když na čekání jdeš přes vodu, tedy vstrč konec ručnice třikrát do vody, žádný ti ji nepokazí.

9. Chceš-li střelbu do terče jinému pokaziti, vezmi nechtíc naleznutou klanici z vozu, ¦ neber ji do holé ruky, a když má ten k terči střílet, kterého zkaziti chceš, tedy pohlédni na něj dírou skrze tu klanici, on pak terče chybí, anebo k němu ani nedostřelí.

10. Kdyby chtěl železo prostřelit, ať vezme nepotřebovaného parunkového vosku, napustí jej do kulek, všecko prostřelí.

11. Aby k terči jiným pokazil, vezme se vosk, který se svící za márami kape, přilepí se za terč, žádný terče netrefí.

12. Aby zvěř k ráně šla, vezme se kolečko z peří z pávového ocasu, a uloží se do lůžka pod hlavní u ručnice; přijde na ránu zvěř častěji.

13. Vezme se hlíny neb země na křížové cestě (křižatkách). a vytře se ní ručnice, všecko po ráně ostane.

14. Kdo chce, aby na něj zbraň nešla, ať vezme Matky Boží křížek a drží jej v dlani pravé u prostředního prstu, žádná zbraň na něj nevypálí.

15. Vezme se máje měsíce netopýr, když měsíc dolů jde, ale nevezme se do holé ruký, vyndá se z něho srdce a také pravá noha, noisit to> při sobě pod pravou páží, žádná zbraň na něj nepůjde, kulka po zemi poběhne.

16. Aby se kulka každého- chytila, nastrouhá se toho dřeva, který blesk (hrom) opálil, vmíchá se v olovo, když se kulky lejí, každého prorazí.

17. Aby trefil, kde a kam by chtěl, koupí se čtvrt lokte plátna, vyplatí, zač jej procení, a když kat někoho stíná, napustí se do něho té krve, a pak se z něho nadělá flastrů, a pa-runkovým voskem se potřou; tři rány každý den jsou jistý.


Předchozí   Následující