Předchozí 0347 Následující
str. 344

Léta 1631 v pondělí po neděli Reminiscere při shromáždění obce stalo se snesení, co se má platiti od pohřbu, jakž níže poznamenáno: Nejprve knězi (neudáno); rektorovi (učiteli) 7K> groše, k toho rektor zvoníkům dá l1/2 groše a kdo co z lásky jim (zvoníkům) zpropitného dá, to přijmou, od zvonu velkého 3 groše, od kříže 1 groš, hrobaři od »hospodaření« (neudáno), »hospodyni hrobŕi« 6 grošů, od truhly dělání 3 groše, od menší vedle uznání.

Bylo zvykem, že si zákazníci prkna na truhlu dali sami a platila se tedy jen práce.

Čeněk Zíbrt:

Vavřinec Švéda, sběratel moravských pohádek r. 1851—1858.

Než jsem začal vydávati Český Lid r. 1892, uveřejnil jsem ve všech denících i měsíčnících prosbu, aby mě podporovali, kdo znají lidové podání v Čechách, na Moravě, ve Slezsku a na Slovensku, zásilkami, příspěvky, že bych rád zachránil budoucím věkům, co ještě zbylo z bohatého1 kdysi pokladu lidové tradice československé... Nenadal jsem se, že hnedle již třicet let (s přestávkou Světové války, která zastavila Český Lid od r. 1914 a po ní nikdo> z nakladatelů nechtěl oživiti Český Lid, obávaje se prodělku, obětí a ztrát peněžitých) budu vydávati časopis, který dnes (mohu to psáti podle všeobecného uznání doma a, ve vědeckém světě slovanském i za souhlasu cizích odborníků) stal se biblí všech vědomostí o minulosti i přítomnosti lidu československého.

Literární historie československá nikdy nesmí zapomenouti, že zachráncem a obnovitelem Českého Lidu stal se přítel můj vzácně milý, nakladatel Jan Svá(tek. Přes 'všecky oběti hmotné, přes úžasnou, ba neuvěřitelnou netečnost veřejnosti československé ke studiu národopisnému, vzkřísil Svátek k života Český Lid a s citelnými ztrátami, dopláceje na tisk a obrázky, vytrvale pokračuje ve vydávání... Doufáme oba, že snad přece jednou přijde doba, která vystřízliví z nynější záliby a scestí a vrátí se ke snaze poznati život lidu československého v minulosti i přítomnosti, jak to vše líčí slovem i obrázky Český Lid. Kdo rozumí, přisvědčí, že Český Lid za těch 29 let zachránil to, co dnes zachraňovati bylo by již pozdě... Zmizelo skoro vše, nebo podlehlo vlivům zhoubným, ničivým, moderní pseudokultuře, odstrašujícím výstřelkům ze života za Světové války atd.


Předchozí   Následující