Předchozí 0352 Následující
str. 349

Syn se měl oženiť.1)

Matka měla2) jediného syna, a když juž dospěl, chtěl se oženiť. Matka mu povídala: »Musíš sobě vzíti takovou za ženu, která by nikdy nejedla.« Vzal sobě ženu, a ona s nimi nikdy nejedla.

Měli velikou zahradu, a v ní ovoce; ona vždycky šla a natrhala si ovoce a snědla je. Když si jednou to ovoce trhala, bába ji uviděla a jí řekla: »Hned se oběs, sice ten tvůj muž by tě zabil, jakmile by se to dozvěděl.«3) Ona jí povídala: »Já nevím, jak se to věsí; ukažte mi to.« Bába vzala provaz, uvázala jej na haluzu, pod sebe dala stoličku a ten provaz dala si na krk. Nevěsta chmatla stoličku, trhla, a bába oběsila se. Nevěsta se ulekla, vzala a posadila ji do světnice k oknu, a dala jí knížky do ruky.

Muž, když přijel z lesa, volal na matku: »Otevřte mi!« Ona nic. Povídá jí po druhé: »Otevřte mi!« Ona nic. Řekl po třetí: »Otevřte mi!« Ona zas nic. On se rozhněval, sezul botu, hodil po)' pí do okna a ona spadla. On byl toho mínění, že ji zabil.

Odnesl ji do zvonice,4) a dal jí do ruky provaz. Přišel kostelník, chtěl zvonit a pravil jí: »Pusť provaz!« Bába nic. Po druhé povídá: »Pusť provaz!« Bába nic. Povídá po třetí: »Pusť provaz!« Bába zas nic. Bozhněval se a udělal bábě břink, břink! Ona se svalila. On se lekl,5) maje za to, že ji zabil. Vzal ji, posadil na silnici, a dal jí do klína kaménků; a ona měla zástěrku.

Potom tam jel okolo hrnčíř. On jí povídal, aby si sedla na vůz-, ona nic. Vysadil ji na vůz a slyšel břinkat ty kaménky. Za chvíli") podíval se na vůz, a hrnce měl již všecky potlučené. On povídal: »Bábo, slez!« Bába nic. Po druhé povídal: »Bábo, slez!« Bába nic. Po třetí zas povídal: »Bábo, slez!« Bába zas nic. Kozhněval se, udělal do báby břink, břink a shodil ji7) s vozu dolů a ujížděl pryč.

Původní text Švédův: O synu, který se měl oženiti.


x) O synu, který se měl oženit. — 2) Byla jedna matka a měla.
3) trhala, ta bába ji uviděla, ona jí povídala, aby se oběsila hned, nebo že by ten její muž ji zabil, jak by se to dozvěděl.
4) On myslil, že ju zabil. Vzal ju a dal do zvonice
5) mysle, že ji zabil. Vzal ju a postavil ji panáčkovi^ (kněz^) ke spovednice. Panáček povídal kostelníkovi, aby jí šel říct, že ještě nebude spovídat. On šel a pravil jí, že se ještě nebude spovídat, a ona nic. Povídal jí to po druhé a po třetí, baba pořád nic. Rozhneval se a udělal (do) baby: břink, břink. Ta se svalila. Ten si myslil, že ju zabil. Vzal ji...
6) Potom za chvíli. — 7) břink!, bába byla zabita, zhodil ju.

Předchozí   Následující