Předchozí 0353 Následující
str. 350

Tří synové.1)

Byl jeden kníže a měl tři syny. Jeden z nich byl nezdárný a nechtěl otce poslouchat; otec jej vyhnal. Šel lesem, a zachvátila jej noc. Byla tam díra pod bukem. Ěekl sám u sebe:2) »Co mám dělat? Zde musím býti na noc.« Lehl3) si a spal. Za nějakou chvíli tam přiletěl eerný chlap a řekl mu:4) »Janku, já vím, že se's lekl. Nic se mne neboj. Jísť se ti chce.« Dal mu, aby se najedl. Potom mu řekl:5) »Včil6) mne musíš poslouchat, jak já budu chtíť.« On mu odpověděl,7) že ho bude poslouchat.

Spali8) pod tím bukem spolem až do rána. Ráno sebrali se a šli.9) Přišli k jednomu dvoru a černý chlap pravil:10) »Jdi11) do toho dvora a pros, aby tě vzal za pasáka, že mu budeš pást ovce.« Janek šel a prosil ho; on jej vzal a ten černý ho čekal u lesa. Janek ráno tam za ním hnal ovce. Tem černý Jankovi řekl:12) »Včil půjdeš tam a tam.« Dal mu meč a proutek a Janek šel.13) Přišel tam k jedné boudě,14) otevřel vrata,15) a jak je otevřel, tak se16) k němu hrabal velbloud. Janek po něm šlahl tým. proutkem, on oslábl a Janek mu") hlavu sťal. Byla tam skála, a v ní byl drak, který juž18) mnoho lidí i dobytka sežral. Museli mu19) z každého domu dávať krávu a člověka. Lidé se tomu tuze protivili a pravili:20) »Ať dá i král draku sežrat prin-cesku!« Juž21) král a královna princesku vedli, a celé město šlo za nimi.22) Byl veliký smutek o ni.

Janek se sebral a šel tam do jedné stáje.23) Byl tam bílý kůň a bílé šaty. On ty šaty na sebe oblekl, sedl na koně a jel ke skále za drakem. Když přijel k díře, zvolal:24) »Draku, vylez!« Drak mu odpověděl:25) »Ještě není čas; až zejtra o jedenácté hodině!«26) Janek se. vrátil a pověděl to královi, aby se vrátil, že se drak nechce hýbať.

Janek šel do stáje,27) šaty svlékl, koně tam dal a odešel23* za černým.

Černý se ho ptal: »Jak's to tam vypravil?« Janek mu vypravoval:29) »Drak se nechce hýbať až zítra o jedenácté hodině!«30) černý mu pravil:31) »Zítra sem32) přižeň zas; já tě tady budu čekat.« Dal mu citeru.

Na druhý den33) tam přihnal a ten černý juž ho tam zas čekal. Zas mu dal ten meč a proutek a pravil:34) »Ale dej pozor, buď obratný. Půjdeš tam a tam, tam bude bouda; půjdeš tam a tam, a tam bude vlk; on se zas35) k tobě pohrabe; a ty zas po něm tím proutkem šlahni; on oslabne, a ty mu hlavu36) setni. Tam bude ve stáji37) hnědý kůň a černé šaty.« Janek se sebral a šel.

Přijda tam, otevřel38) vrata, a vlk se k němu hrnul. Janek


Předchozí   Následující