Předchozí 0365 Následující
str. 362

Vlezl do nich, ale oni ho netrpěli, vyvrhovali jej ven,45) poněvadž byl lakomec, oni pak byli nevinni.46) Tak47) musil na vrchu ostať. Tu najednou loupežníci48) přijeli a zpozorovali, že tam někdo je. Hledali49) a mlynáře našli. Hned s ním na špalek;50) na čtyry kusy ho rozsekali, a na tu bránu na hřebíky pověsili.51)
Nyní nebylo mlynáře doma, Mlynářka dlouho52) přemýšlela, co tak dlouho nejde; domnívala se, že53) sobě vynáší těch drahých věcí; ale pochybila, mlynář život ztratil. Když ale mlynářka mlynáře dočkati54) se doma nemolila, musila k jeho bratrovi jít, a povědět mu, že mlynář55) do skály pro peníze sám šel a prosila ho, aby tam zašel.56) On šel. Přijda ke skále, viděl mlynáře rozsekaného a na bráně pověšeného. On ale v tichosti jej sdělal dolů57) a přinesl až do mlýna.
Mlynářka šla k jednomu chudobnému ševcpvi a prosila ho, aby byl tak dobrý, oč ho bude prosit, aby jí to udělal, že mu dobře zaplatí, ale po tajinu. On jí slíbil,58) bude-li možná, že milerád. Ona mu pověděla: »Měli jsme zloděje. Mlynář náš na slepo do nich střílel,59) a oni ho chytili a rozsekali. Sešijte ho, dám ho pochovať, a řeknu,60) že náhle umřel.« Stalo se tak; ševc všechno tělo mlynárovo sešil. Zatím náčelník zbůjníků napo-ručil61) všem, aby šli a hledali, kdo by to byl, a ten, který to nalezne, že nastupitelem62) poi něm bude. Rozešli se všichni najednou. Nejmladší šel a spatřil v chaloupce63) u toho ševče se svítit'. On toho mlynáře sešíval.64) Ale sotva ho vytáhl, pocestný65) tluče a prosí o nocleh, že je velice unaven.66) Tam bylo cítit mrtvolu. Pocestný67) se táže ševče: »Co jsi měl v práci68) tak dlouho?« On69) pravil: »Nebylo po tom mnoho.« Cestující řekl:70) »Ale předce něco!« Ševc71) nechtěl vyzradit.72) Pocestný pravil: »Máte zde jakýsi čuch.« A ševc pověděl: »Stalo se73) něco nového.« Pocestný: »Dobře ti zaplatím, pověz!«74) Ševc řekl: »Zloději zde75) zabili mlynáře; sešíval jsem ho a mám ho v komoře.«76) Pocestný šel se na něj podívat, a on poznal mlynáře, že on to jistotně jest. Ptal se ševče,77) z kterého mlýna ten mlynář pochází, že by73) si tam službu hledati šel. Ševc79) poslal chlapce svého, aby mu cestu patrně ukázal.80) Pocestný mu zaplatil, něco si na stěně napsal a šel.
Chlapec ševcův chudobnému bratru mlynárovu81) všechno vyložil, co jim jakýsi pán peněz dal. Bratr82) mlynářův šel k ševcovi, a ptal se, koho tam přenocoval?83) Švec mu84) všecko vyložil, a on pravil: »Ten musí z těch zbůjníků býti.« Šel85) k právu a všecko to pověděl, co se s nimi stalo. Sebralo se s nimi mnoho lidí a vojáků k té skále86) a pozorovali, jsou-li tam ti zbůjníci. Byli tam. Bratr mlynářův zvolal: »Sasano, otevři se!« Skála se otevřela, a najednou ti lidé tam vrazili,

Předchozí   Následující