Předchozí 0369 Následující
str. 366

jsi?«12) On mu odpověděl:13) »Voják!« Vlk14) se ho ptal: »Co je to voják?« On pravil:15) »Nu, voják!« Vlk16) se ho ptal: »Co je to voják?« On povídal: »Chlap!« Vlk řekl: »Aha!17) Já se chci s tebou bít!« Dal se s ním18) do bitky. Voják vytáhl šavlu, fikl ho po hřbetě a uťal mu kus kůže. Milý vlk utíkal za vlčicí do jeskyně a řekl:19) »Dobře ty's měla, že je chlap silnější. Vytáhl na mě takový jazyk, fikl mne po zádech, a podívej se,20) jaký jsem!«

Vlk šel, potkal lišku a řekl jí:24) »Dej mi těchto ryb!« Ona povídala: »Nedám ti nic; tam jede vozka po silnici, běž"') a lehni mu před koně; on řekne: »Pán Bůh mi dal štěstí,« vezme tě23) a dá tě na vůz. Na voze24) má ryby, můžeš se nažrat, co chceš, a pak skoč dolů a utíkej.« Vlk25) lehl před koně, vozka vzal bič a řezal ho. Když vlk bič26) necítil, vzal klanici a bil ho. Vlk nemoha bolesti strpět, utíkal pryč.27)

Zas potkal lišku a povídal jí: »Tys mě napálila;28) musím tě za to sežrať.« Liška pravila: »Nesežereš mě ještě. Pojďme spolem k rybníku, tam je hlubina a v ní dost ryb; strčíš tam ocas. Budeš jím pohybovať, až ho budeš míť těžký a na něm mnoho ryb, smejkni29) a budeš mít dost ryb.« Vlk30) tam měl ocas, až mu zamrzl a potom udělal sniejk, a vytrhl si ocas.31) Běžel zas, potkal32) lišku a povídal jí: »Ty's mě oklamala,33) za to já tebe musím sežrať.« Liška řekla: »Nesežereš mne. Půjdem tam sedlákovi34) do sklepa na smetanu; nažereš se dost.« Šli.35) Vlezli do sklepa. Liška šup36) do skepa a vlk za ní.37) Když se nažrali smetany, vlk pravil: »Budu výskať.«38) Liška mu povídá: »Nevýskej,39) chytnou nás tady.« Vlk zas řekl: »Jsem podnapilý; budu výskať.40) Liška ho napomínala: »Nevýskej!«, ale nic plátno, vlk začal výskať.41) Hospodář si povídal:42) »Co to tam máme v tom sklepě?« Vzal kej a šel do sklepa.43) Liška fouk rampouchem.*) Vlk také za ní44) chtěl, ale nemohl, zůstal viset. Hospodář vlka45) řezal a vlk křičel. Až mu46) hospodář dobře vyřezal, dostal se47) předce ven a utíkal48) za liškou. Dohonil ji a pravil:49) »Za tento žert50) já tě musím sežrat.« Liška mu povídá: »Nechať juž, ale ještě51) mě musíš svézť, kam já budu chtět.« Vlk odpověděl:52) »Svezu.« Přijeli53) k vývratu,**) a pod ním byla díra. Vlk si dal dobrý pozor po ní; ona skočila do té64) díry, on jí ale zachytil55) nohu. Liška56) mu povídala: »Místo nohy zachytil jsi57) kořen.« On pustil nohu, chytil kořen. Vlk nohu pustil, a liška se mu z díry vysmála:58) »Měls držet, cos držel,« a vlk musil od díry odejít.59)60)


*) Rampouch, klenutí, otvor oklenutý. **) Vývrat, větrem vyvrácený strom.

Předchozí   Následující