Předchozí 0384 Následující
str. 381

C. L. v referátu o pěkné knížce Šormově, Fr. Rezkova v článku o písních svatebních, Lisický v lašských písních podali ukázky, jak náš lid vzpomínal o svatbě na biblický zázrak v Káni Galilejské.

Podávám další varianty těchto písní. Těžkopádným slohem s netajeným přídechem upřímné zbožnosti líčí písmák Vavák, spisovatel známé knížky pro družby, řečníky o svatbách, na konci 18. století svatbu biblickou. Vavákova píseň byla podkladem snad všech variantů pozdějších a knížkou tištěnou rozšířila se mezi lidem a stala se součástkou svatebních obřadů při obědě. Otiskuji original doslova:

1. Stala se, stala se, stala se svadba v Káni Galilejské1 Vypisuje sv. Jan, že jest na ni byl pozván, spolu s Pannou Marií, s učedlníky svými, Spasitel Kristus Pán.

2. Stala se atd.: Na té svatbě se stalo, vína se nedostalo, takže při té radosti, neměli co pít hosti, zarmoucení nastalo.

3. Stala se atd.: Pán rozkázal té chvíle na prozbu matky milé, štoudve vodou nalíti, z ní víno učiniti, ráčil dobré a líbe.

4. Stala se atd.: Pane, jenž's byl v té Káni, rač dnes též býti s námi. Učiň nám víno z vody, proměň v duchovní hody to dnešní hodování.

5. Když se stane tvůj soud, o pane, v ten nejposlednější den, rač pro sebe samého, z nás jednoho každého, hodného učiniti, na tvou svadbu přijíti do království věčného. Amen.

Druhý variant je zajímavější. Biblické vážné líčení rozvádí si nezmáný družba ve skladbu hovořivější a lidovější. Pozoruje s rozmarnou, nařvní náladou, jak při zázraku se chovají apoštolove. Z nábožného obrázku v evangeliu sestavil živý světský obrázek. Opsala jsem si tuto písničku z. rukopisné sbírky, z majetku dědečka Brožíka ve Velíši na Vlašimsku:

1. Mesiáš přišel, na svět pravdivý, a prorok večnej, s velkými divy, mezi jinými zázraky, dal učiniti víno taky, v Káni galilejské, na svatbě manželské.

2. Veselí velké, v Káni slaveno, Pana Ježíše na něj prošeno, i též učedníků jeho, by poznali Pána svého, v Káni gali lejské...

3. Jídla pokrmů, hojnost tam byla, jen se jim vína nedostávalo, jiných věcí hojnost byla, jen se vína nedostalo, v Káni galilejské...

4. Panna Maria, když to uzřela, o nedostatku vína zvěděla, prosila jest Syna svého, by učinil z vody víno, v Káni galilejské ...

5. Pán Ježíš ráčil ozdobit hody, kázal nanosit do štoudvích vody, a již hody, vzácné hody, Pán učinil víno z vody, v Káni galilejské...


Předchozí   Následující