Předchozí 0021 Následující
str. 18
Josef Kot:

Vánoční koledy slovenské.

Jsou to koledy, podle slovenských libovolně složeny. Dary Ježíškovi. Věnují šaty (krejčí, kožuch), jídlo (klobásy, máslo, kasičku), medu. Tyto koledy byly tištěny v roku 1782. Byly bez udání, kdo je napsal.

Píseň Vánoční.

1. Hopsá, chlapci, do hory, obuvejte bačpory, co jsem tudy na šalašů, nepočul jsem toho hlasu; kdo pak tudy na nás volJá a nám v noci spáti nedá.

2. Nekřič, bačo, velmi tak, já jsem. rychlý jako pták, jak ze salaše vyběhnu, čerstvého psa sebou vezmu; prešetřim já ten noční hlas, kdo to> volal v noci na nás.

3. Volal to, anjel Páně, přines poselství slavné, že se narodil Spasitel, všeho světa Vykupitel, ach poďme my tam bratrové, donesena mu dary nové.

4. My jsme tu řemeslníci všecí, domluvme se jednu řeči, co mu budem darovati a jemu obětovati! tomu Pánu Ježíškovi, mamce jeho i tatovi.

5. Krejčí může s námi jít, co nakradel kuský vzít, ušije mu z nich čepečku na jeho málu hlavičku; nohavičky dolomouček, to bude hodný panáček.

6. Masaruška bohatý, má zamaštěné šaty, ten též může s námi jíti, par klobasek sebu vzíti; tomu Panu Ježíškovi mamce jeho i tatovi.

7. A ten hrnčíř z doliny, zamazaný od hlíny, ten též může s námi jíti, par hrnečků sebu vzíti; vařit kašku Ježíškovi, mamce jeho i tatovi.

8. A ten kovář okruhlí ušipany (zamazaný) od uhlí, ten nech raděj doma kuje, a s námi jít nepruhuje, on by nám tam hřebe koval, Ježíšek by se nám lekal.

Jiná Vánoční.

1. Hopsá, bratrové, k vam pospíchám, tak spěšně běžím, sotva dýchám; proč tak běžíš, Jiříčku, proč nejdeš pomaličku, chodníčkem k nám? běžím rychle dolinu, a nesu vám novinu, což pak tě v noci nese, či si zabludil v lese, ach bratrové nej milejší, radujte se.

2. Již se narodil ten Mesiáš, o něm povídal ten stařík náš, že má z nebe stupiti a nám se naroditi Spasitel náš: již ho máte v Betlémě, leží nahý na seně, pospěšte rychle k němu, a něco darujte mu, co kdo máte, pozbírejte a neste mu.


Předchozí   Následující