Předchozí 0031 Následující
str. 28

věny pilotový přes Rýn (viz model v Technickém Museu v Praze).

Zvláštní jest, ž.e jedinou památkou na slovo »Most« máme v Mostu (Briix), ale tam není řeky, neboť Bělá jest tam jen-velmi malá říčka. Ale jest to místo starodávného křížení stezky aecmské přes Krušné hory do území Lučanů a do vnitř Cech. Zde nejprv bylo hledati most. Praví zprávy (Ibrahim ben Jakubi),, že most byl dlouhý, musel býti znamenitý, když podle něho pojmenováno místo, což nikde v zemi ani na největších tocích se nestalo. Ale tento most byl tak zvanou cestou haťovou (hať = Faschine). Zovou se i dnes příčná dřeva na mostě »mostinami«._ Most takový vedl přes velké bažiny, jež tam i nyní jsou. Cesta — Most — zřídil se z podélných trámů, na to pak buď mostiny neb hatě napříč, na to štěrk. A tu mne napadlo, zda se neužívalo tam, kde nebylo dosti materiálu, štěrku, aneb snad k vůli lepšímu trvání za pokrývku přes hatě »koží«. Kůže roznášela by tlak chodce i koně na velkou plochu a tak by zamezilo se zaboření. Jest to ovšem jen domněnkou, ale myslím pravděpodobnější, než že by naši předkové dovedli vystavěti a udržeti proti proudu vody kožený pontonový most. Bylo by zají-mavo znáti kotvení, jež národové v Asii u takového mostu, užívají. Neb snad staví jej jen přes stojaté vody?

Omluvte, že pro zájem o věc Vás obtěžuji, budu podle Vašich udání, velevážený pane doktore, pátrati v literatuře i v přírodě dále. Ale nedalo mně to, abych se Vám nesvěřil.

P o z n. Č. Z í b r t. Viz článek můj, Národní Politika 1915,. číslo 28/12.

Ed. Weichet:

Šotek z Votic.

Nesporně tedy žijeme v době pokroku oproti starým časům, kdy po neupravených cestách vedle chodců koumo přejížděli pouze jezdci a lehčí či těžší vozy, drkotající a bořící se místy až po nápravy za nekonečně trvající jízdy. Do dnešních časů změnily se dopravní prostředky i silnice, změnilo se velice-tempo životní, ale lidé, ač se mají za velmi pokročilé, v některých oborech se nedostali ani o vlásek vpřed oproti praotcům. Všimněte si příkladně třeba těch nejmoderněji vypravených aut — zejména všech lepších vozů osobních — a uvidíte nejlépe-rozpor nejmodernější techniky proti citovému fetišismu, jaký představuje vzadu na okénku zavěšená »panenka pro štěstí* L »Panenka pro štěstí«, houpající se loutka, musí se vézti ssebou


Předchozí   Následující