Předchozí 0116 Následující
str. 113

? onemocnění dítěte. Napřed bývá tu a tam důkladná prohlídka těla u onemocnělého. Dopatří-li matka pod žaludkem (dolínkem) dítěte důlek a také pod žebry po levém a po pravém boku po jednom důlku — což jest nezvratným příznakem onemocnění — povídá, že má dítko tři dchy. Název tři dchy pochází od počtu vydechnutím se objevivších důlků na dolejší části trupu. Léčení, jaké provádí obyčejně žena čarovnica (lékařka), čítá dv6 oddílů: prostředky viditelné a neviditelné účinky aaříkáváním.

Čarovnica připraví teplou koupel. Koupel však musí míti tyto vlastnosti: Nesmí býti ani teplá ani studená. Vodu na koupel obstará si čarovnica před západem (schodem) slunce na takovém místě, kde se stýkají trojí hranice různých obcí, polí, luk, lesů a p. Vodu nabírá nádobou malou, jíž nebylo ještě upotřebeno, a vlévá ji do větší nádoby totožné vlastnosti, při čemž klečíc čítá nazpět od G. K. J. a pak se modlí 3krát Otčenáš, 3krát Zdrávas a 3krát Věřím. Než dá čarovnica ohřát vodu na koupel, použije jí na vyčištění másla (máselná voda).

Matka se objeví s dítkem na rukou u čarovnice a žádá o vyléčení. Čarovnica vezme dítě, položí je do připravené koupele a umývá jemu spodní část trupu 3krát, zvláště však ona místa, na nichž viděti znaky nemoce, počínajíc vždy od pravého ? levému boku a odříkávajíc po dobu umývání 3krát Otčenáš, 3krát Zdrávas a 3krát Věřím. Po ukončení vyndá čarovnica dítě z koupele, omočí svůj prst zlatníček ve vodě a nakape dítěti do úst, jež vodu polkne. (Z Orlové).

Souchotě. (Suchotiny čili lunzok.) Bývá často, že se objeví u dětí lunzok. Matka si stěžuje u sousedky do dítka, že velmi mnoho sní a při tom že přece jako sirka vyhlíží. Sousedka jí poradí, že je to lunzok a jiného nezbývá leč dojít k čarovnici, aby nemoc zaříkala. U nás žijí ještě takové babky, jaké lid přezdívá čarovnicami. Pro jich dobré a vydatné léčeni požívají dobré pověsti u lidu a daří se jim dobře kšeft.

Podle úmluvy přinese matka nemocného dítěte den před ié cením do bytu léčitelčina tyto věci: máselné vody na koupel, 3 kousky chleba ze tří míst vyžebrané a lžíci pohanské kaše. Téhož dne si připraví čarovnica vodu na koupel, rozdrobí chléb s kaší pohanskou a nassuje na talíř. Příštího dne vejde matka s dítkem k čarovniei; nesmí spíše promluvit, pokud nebyla tázána. Čarovnice odbere dítko a táže se matky: »Co> mi dovátě (dáváte)?« Matka: »Suché kosti.« Ďarovnica: »Dej pane Bože, aby bylo na nich těla dosti!« (Toto říkání se opakuje třikrát.) Po ukončení vezme čarovnica dítě, jde s ním 3'krát kolem stolu uprostřed jizby stojícího a pokládá naň po každé nějaký peníz jako ofěru, modlíc se Otčenáš. Nyní položí dítě do koupele,


Předchozí   Následující