Předchozí 0117 Následující
str. 114

nabere 3krát chlebové a kašové směsi (vždy ve stejném množství), ssujíc mu naznačenou okolo krku od pravého ramena počínajíc a zároveň Otčenáš odříkávajíc. (Sypání a modlení se Otčenáše má stejné ukončení.) Tři peníze, které položila čarov-nica na stůl jako ofěru, obdrží matka a rozdělí je třem žebrákům. (Z Orlové.)

Žába ? dětí. Příznaky této nemoci jsou bílé dásně a jazyk. Oarovuiea jde s dítkem (dětem) na smetiště hledat opálek (opálený kousek dřeva), kterým zažehná vá žábu za tohoto^ říkání: »(J)di žabico proklatnico! Jestli z vody — (j)di do vody; jestli z bláta — (j)di do bláta.« Říkání ukončí se Otčenášem.

Něštuvka (neštovice, bolák, nežit). Nemůie-li něštuvka, obyčejně na prstu neb na ruce, odebrat, odpomáhá.si lid zaříkáním: »Něštovico nězdarnico! Jestli z vody, (j)di do vody; jestli zhlí-ny, (j)di do hlíny a jestli z jakékoli příčiny, (j)di, jak nejdál můžeš.« ? říkání se připojí Otčenáš.

Čeněk Zíbrt:

Kouzla a čáry staročeské.

Zápisky kovářské a mlynářské sbíral jsem přes 40 let. Nalezl jsem mezi svými rukopisnými památkami mnoho látky ze svého rodiště Kostelce nad Vltavou u Orlíka. Podávám některé ukázky, posud netištěné, o čarách a kouzlech, zvyklostech tajuplných.

Kdybys chtěl každý zámek odemknout. Jak prvního hada uhlídáš, zab ho, vem hlavu a usuš, pak utluc na prášek. Tob o prášku nasyp na zámek, hned každý spadne.

Jiný prostředek ? otvírání zámků. Zabij kočku a zakopej ji do země. Do toho vsaď hrách. Když je zralý, dej ho do huby, dejohni na zámek, hned ti každý pustí.

Proti zloději. Kdyby se trefilo, že by ti někdo něco ukradl a chtěl bys, aby ti to navrátil, musíš dostat tři podkováky zadarmo. Jdi před slunce východem a vem jeden hřebík do ruky do dvou prstů a řekni: »O, pane Ježíši, když jsi byl probit do pravé ruky, já tebe poníženě prosím, aby ten můj nepřítel tak trpěl, jako ty jsi trpěl.« Po druhé vem zas hřebík do dvou prstů a řekni: »O, pane Ježíši, ještě po druhé prosím, když jsi byl probitý do levé ruky, ať on trpí, jako ty jsi trpěl.« Po třetí: o, pane Ježíši, když jsi byl probit do svých svatých nohou, já te prosím, aby jeho nohy byly také tak probity, jako tvoje.


Předchozí   Následující