Předchozí 0118 Následující
str. 115

? tomu mně dopomáhej Bůh Otec, Bůh Syn, Bůh Duch sv.« Dej pozor, kdo přijde. Kdybys mu chtěl pohovět, řekni: »O Pane Ježíši, Ducha svého jsi vypustil. Dokonána jest práce má, neb dílo rukou mých.«

Zloděje potrestati. Když zloděj něco ukradl a něco tam nechal, zatočí to do košile, v které někdo zemřel, přidej tři vršky jednoročního prutu hlohového tři vršky prutu šípkového, devět špendlíků, tři kousky skla od sklenáře. Dej to do komína nebo nia vodní kolo mezi ramena. Až se začne mlýti, začne lítat jako posedlý.

Jak se státi neviditelnými. Kdo nosí docela černé kočky srdce v mléce od černé krávy vařené, stane se neviditelným. Taktéž, kdo nosí na nahém těle levé oko1 netopýra.

Jiný způsob. Najdi dudky mladé, poláni jim nohy a třetí den tam jdi. Najdeš tam kamínek a nos h.01 při sobě, nikdo té neuvidí.

Taktéž. Když dostaneš vlaštovku ještě slepou na no>vý měsíc, zab ji. V pupku má kamínek. Vezmi jej' a dej si jej pod jazyk. Nikdo tě neuhlídá.

Na sv. Jana Křtitele ve dvanáct hodin v noci utrhni kapradí, když kvete, tak tě žádný nebude vidět.

Hadí kůže svlečená a její moc. Když ji člověk najde, neb když ji v úplném měsíci srpnu sám hadovi stáhne. Kdybysi se někoho bál, nasyp si prášek z té usušené a rozetřené kůže na hlavu a žádný ti neuškodí.

Když máš nějakou ránu, nasyp toho prášku do ni, hned se zhojí. Smíchej toho prášku s vodou a namaž tím dveře, budeš každému milý.

Když chceš nějaké tajné věci vědít, nasyp si ten prášek mezi obočí, všudy obdržíš.

Když chceš nějaké tajné věci věděti, nasyp si ten prášek na hlavu, když jdeš spát, všecko oibdržíš. Chceš-li kteréhokoli člověka tajnosti věděti, nasyp mu jej na prsa, když usne, všecko ti poví.

Kterého člověka chceš míti za věrného ? sobě, nasyp mu jej trochu do šatů, bude tobě věrný.

Kdybys věděl, že by tě někdo chtěl otrávit v jídle neb v pití, dej toho prášku pod tu nádobu, hned sé rozpukne.

Osi, Osi, Ošiti. Zlořečený hade stůj, jako jest stála voda v Jordáně. Když sv. Jan Ježíše křtil, protož tě také z-aklínám skrze Boha živého, abys stál a jed od sebe pustil. K tomu mi dopomáhej Bůh Otec, Bůh Syn, Bůh Duch sv. Už stojí.

Kdo chce dostat květ z kapradí, podestři pod něj, roucho, kterým se kalich při mši přikrývá, sbírej květ před slunce východem, nesmíš však na žádný pád jediného slova promluvit,


Předchozí   Následující