Předchozí 0119 Následující
str. 116

byt tě oslovil, kdo chtěl. Maje květ kapradí, uvidíš kvésti poklady v zemi. Květ bude podoben plaménku modravému.

Kdo chce vyzvednout poklady, musí v novou neděli před slunce východem ve jménu Boha Otce, Boha Syna i Ducha svatého uříznout na tři řezy proutek z bílé lísky rukou bílým šatem ovinutou a nožem nepotřebovaným. První prut pokřti na jméno Kašpara a ten jest pro kopání zlata, druhý týmž způsobem na jméno Baltazara ke kopání stříbra, třetí na jméno Melichara bude ku hledání skrytých pokladů vodních.

Místa, kde se pomocí proutku čarovného i jiných prostředků zaklínání poklady mají hledati, jsou stará ohniska, staré hrady, sbořeniště, humna a zahrady, skály, podzemní díry a sklepy.

Čekanka má velikou moc, byla-li následujícím způsobem kopána. V Nové pondělí nebo Nový pátek kopá ji člověk s bosýma nohama a říká: Pakli máš tu moc slunečnou, kterou vládneš i otvíráš svého kořene krásy, pakli máš a ji následuješ, tu já tebe zaklínám skrze Boha Otce, Boha Syna a Boha Ducha svatého i skrze pána našeho Ježíše Krista z panny Marie narozeného a na kříži umučeného, skrze vstoupení do pekel, skrze slávu a vzkříšení jeho a skrze den příští jeho, a zaklínám tě skrze Pannu Marii a skrze všecky sv. anděly a skrze apoštoly a proroky, mučedlníky a zpovědníky a skrze všecky svaté panny a vdovy, a zaklínám tě skrze moc, kterou vládneš, kterou moc máš od Boha Otce všemohoucího, též všech svatých jeho, aby, kterékoliv stvoření dotčeno bude tebou, hned velkou milostí mne zamilovalo, které okovy dotčeny budou, aby se zlámaly a zámkové aby se zotvírali. Proti tomu všemu beru si tě (N), ? čemuž mi dopomáhej Bůh Otec, Bůh Syn a Bůh Duch svatý.« Vykopanou čekanku seber rukou bílým šátkem ovinutou a bude míti tu moc, jakouž jsi ji vyžádal. Věř jistě.

Abys byl od lidí milován, vezmi srdce a jazyk vlaštovičky a nos při sobě.

Když chceš velké síly nabýti, dej víno do flašky a postav je na sv. Jana Křtitele na oltář, ale aby to kněz neviděl, a nech ho tam do svátků, pak to vypij.

Uhodí-li tě někdo do zad, hned mu to vrať, aby tobě neuškodil.

Kdys se chceš pomstít, aby tvůj nepřítel dostal vředy, kup za 1 kr. hrnek, ale neber ho do holé ruky, za 1 kr. hrách, jehož můžeš dát zrnek, kolik chceš. Pak dej pozor, až ten člověk půjde bos, vem zemi svrchu tří jeho šlápot a dej do toho hrnku s tím hrachem, ale nesmíš se ohlížet. Zavaž to dobře papírem a jdi, kde je červené bahno, ? vodě a udělej tam díru a ten hrnek tam


Předchozí   Následující