Předchozí 0120 Následující
str. 117

zadělej. Jak ten hrách požene, vyrážejí se na něm vředy. Ale neohlížej se.

Když chceš, aby se lidé bili, vezmi soví hlavu, mozek z. ní vyloupej a udělej do ní díru. Jak se na lidi tou dírou podíváš, budou se všickni bít, a když chceš, aby se nechali, vezmi pivo do huby a skrz tu díru na ně prslmi, hned toho nechají.

Když chceš vyhrát z loterie, kup zrcátko na licho a ne-handluj, nesmíš se obrátit. Pak musíš jít v jedenáct hodin s tím zrcátkem na hřbitov a dát ho> do takového hrobu, kde žádný neležel. Káno tam můžeš pro něj jít, budeš tam čísla před slunce východem vidět.

Kdybys chtěl, abys u soudu obstál, vezmi psí zuby, zašij je do vlčí kůže a měj je při sobě, žádný tě nepřesoudí, všady vyhraješ.

Kdyby tě někdo1 zostudil, pomoc jest taková: Jdi, kde se voda točí, z toho kola ji naber i s tou pěnou a tou vodou se umyj, tak to smeješ.

Když má člověk uděláno, ať jde před sluncem (slunce východem) ? studni, pustí okov do studně, honem ho vytáhne, tu vodu na spodku dna ať do nádoby chytí a vypije, tak je každému pomoženo.

Kdo má učarováno. Na Boží tělo uvij si věnec z pateru kvítí, a sice z rozrazilu, řepíku, sníěku či sleziníku, z routy a z Černobýlu a dej to posvětit. Komu učarováno, jde ? zařikači. Ten udělá o půlnoci oheň z devatera dříví. Ten věnec dá se na uhlí a říká se žalm čarodějný jinou řečí. Na to zaříkávač třikrát po sobě ve jménu nejsvětější trojice očarovaného z lehká udeří proutkem trnovým na velký pátek na tři řezy novým nožem, rukora bílým šátkem ovinutou, uříznutým. Čarodějník utrpí veliké rány a musí se objeviti. Ten ho nesmí osloviti, než zaři-kavač mu zakáže škoditi více. Věc zkušená.

Frant. Homolka:

Slavnost Řehořská na Podřipsku.

Osv. Řehoři (12. března) chodívali ještě r. 1830 ve Velké Vsi tři hoši po staveních »zpívat Řehoři«. Na hlavě měli vojenské čepice z papíru dělané a po boku dřevěný meč, polepený černým paipírem. S nimi chodívala kantorova služka, která nosila sebrané dárky v nůši. Hoši vešli do světnice, postavili se vedle sebe a zazpívali:


Předchozí   Následující