Předchozí 0126 Následující
str. 123

Otázky a odpovědi.

Enšpíglovská literatura. Profesor V. v P. tázal se, kdo sestavil literaturu o Enšpíglovi, českou i cizí. Prof. Zíbrt vydal zvláštní knížku o Enšpíglovi. Viz referát Fr. Sekaniny: Kdo se chce poučiti o světové literatuře »enšpíglovské«, prastaré i nejnovější, naší i cizí, se zájmem si přečte novou publikaci Zíbrtovu »Eylenšpigel«, kterou vydal v bibliotéce »Z prachu knihoven« nákladem Vine. Svobody a Ant. Škody v Praze (Dyrynkova úprava blibliofilská, stran 50). Zíbrt v publikaci vlastně otiskuje (po prvé) starý rukopisný překlad Jana Nep. Štěpánka o Eylenšpigelovi (veselohru přeloženou r. 1800 z Kotzebue) a přikládá ? němu cennou enšpíglovskou literaturu naši i cizí s patřičným komentářem. Píše o literatuře »bláznovské« na konci středověku, o družině starých mravokárnych šibalů vůbec, potom o Enšpíglovi německém, flámském, francouzském, anglickém, dánském a švédském, italském a latinském, tureckém (s různými překlady), staročeském i novočeském, polském, ruském, o Tylově Enšpíglovi na českém divadle, konečně o zmíněném již Eylenšpigelovi podle Štěpánková rukopisu. Zíbrt vydal bohatou literaturu různých těch neomalených šibalů a nevázaných nezvedenou, Ezopů, Krobianů, Frantů, Markoltů a Nevímů, dnes tu řádku dokončuje Enšpíglem. Podává nejenom bibliografii, nýbrž sem tam i ukázky (staročeské).     Fr. Sekanina.

Naše dotazníky. (Soutěž o ceny.) Ve vlastivědném sborníku »Boleslavan« hodlá K. Seltner sebrati význačné odchylky řeči lidu na Mladoboleslavsku a bude proto postupně uveřejňovati dotazníky. Každý dotazník budiž zpracován odděleně na zvláštním papíře.

1. Lidové názvy obcí, odchylné od úředních. Posměšné přezdívky obcí. Pověsti o původu obcí. 2. Jak lid obyvatele stejných jmen v obci rozlišuje (na př. Najnian záhumenskej, boží-muekej atd.). Obvyklá křestní jména v obci vaší a případné přezdívky křestních jmen (Felix—Šťastka a pod.). 3. Lidová jména pozemků, luk, lesů a pod. v katastrální obci. 4. Lidová jména ovoce: jabłek (míšňata a j.), hrušek (muškatelky a j.), švestek, třešní atd. 5. Lidová jména .stromů, keřů, květin. Při každém udati podle možnosti i jméno botanické. Kterým rostlinám se přisuzuje léčivá moc a jaká? Jak se z nich připravuje lék (vařením kořene, květů a pod.)! Bývaly u vás »korenárky;

Předchozí   Následující