Předchozí 0214 Následující
str. 211
?. Vl. Sládek:

Sobotní večer v jihočeské chalupě před 80 léty.

Bylo na. podzim, kdy den se očividně krátí, a práce je tak

mnoho. Dobývají se brambory a spěchá se, aby žito před zámrzem dostalo se do země. Toho dne právě zaseto bylo do brambořiště kus žita. Pohůnek, když hospodář prohnal (t. j. vyoral rozbory) a vyoral průhony (přes pole pro odpad vody), dal volky do vozu (t. j. zapřáhl) a vezl domů při orání sebrané brambory. Za vozem ? rozvoře přivázané rachadlo (ruchadlo) na vlačihách položené běhalo potrhle sem tam. Hospodář ostruhoval pole (lopatou na konci pole odházel zemi a hráběmi ji uhrabal) a přišel domů za tmy.

Hospodyně, majíc motyku na rameně a rozsívku vpředu přes násadu položenou, běžela před soumrakem domů. Měla ještě do chléva zasílati, dobytku založiti, vepře pokliditi, krávy podojiti, večeři uvařiti a také vrtěti. Představený poroučel, že se v neděli platí kontribucí. Bylo tedy třeba nejen vrtěti, ale v neděli v městě putr a vejce předati, aby hospodář s kontribucí nezůstal v restu.

Proto již před odchodem z domova hospodyně poručila dětem, aby přinesly soudek a šrák (podstavec), a smetana stála po celé odpoledne ve dvou ušácích na lavici u kamen jistější před dětmi než před kočkou.

Sotva tedy za soumraku hospodyně přiběhla, vypařila soudek, nalila do něj smetanu, přivázala okrouhlý špunt, ovinutý vypranou mlíčnicí, zatočila soudkem několikrát a malým špuntem smetanu vypejchala a hned zavolala prostředního hocha: »Pojď vrtět!« Hoch sotva kliky dosáhl, ale vrtěl dohře a ne ponejprv.

Hospodyně rozdělala oheň pod plotnou, postavila na plotnu hrnec bramborů s koží a poručila menšímu: »Přikládej!« Tímto rozdělením práce uvolnilo se: jí, že mohla dříve jmenované práce vykonati, nadojené mléko do> lochu ukliditi, nohy si na prahu umýti a večeři dodělati.

Zatím ozval se u vrat hospodářův hlas: »Už. je poklizenof« »Už,« dosvědčil pohůnek z maštale, kde ještě trochu style (nezra vá tráva v rymíku, rybníku, nasečená), pod krávy shrnoval. Hospodář zavřel vrata závorou a zasedl té chvíle namáhavě na dřevěné koryto ? napájení dobytka u vrat do země zapuštěné; ve studené vodě umyl si ruce i nohy, které byly z mokra a studena rozsedané a jejichž spadliny (rozsedliny) citelně bolely, zvláště pak, když na noc plněny byly rozehřátou ševcovskou smolou nebo lojem.


Předchozí   Následující