Předchozí 0234 Následující
str. 231

ravské umělecko-průmyslové museum v Brně, atd. Názvy jsou vesměs německé.

Oajthaml F. (V. L. Liberto): Severočeské národnostní pomezí. Bilance germanisace a útisku českého lidu během půldruhého století. V Teplicích-Šanově, nakladatelství »Naší domoviny«, stran 73 (5). Z obsahu: O vzniku, vývoji, umírání a vzkříšení českých menšin. Z Liběchova do Tanvaldu. Z Libě-chova do Litoměřic. Z Litoměřic do Lovosic. Z Lovosic do Tře-benic. Z Třebenic do Postoloprt. Oblast hnědouhelná. Z Postoloprt do Stříbra. Německá kolonisaee na Berounsku a Kla-densku. Německý statistik a česká pravda.

Turek Kajetán: Věž děkanského kostela, sv. Václava v Sušici. Sušice, otisk % časopisu »Sušické Listy«. Nákladem musea 1927, 12°, str. 31. (III. Publikace městského musea v Sušici.) Zajímavý zápis, podává autor na str. 26: Věž tato podle záznamů v báni její nalezených opravována byla v r. 1773 a 1829. Báň otevřena byla v měsíci září r. 1927, když věž nově měděným krytem opatřena byla.

Dr. Emil Lehmann: Sudetendeutsche Volkskunde. (Herausgeber: Prof. Dr. Fr. von Leyen.) Mit 38 Abbildungen auf 24 Tafeln. Leipzig, 3°, str. XI, 229. Obsah: 1. Siedlungsgeschichte. 2. Siedlungsformen. 3. Tracht und Volkskunst. 4. Mundart und Sprechweise. 5. Volksdichtung. 6. Volksglaube. 7. Sitte und Brauch im Jahreskreis. 8. Sitte und Brauch im Lebenslauf. 9. Die volkstümliche Gesamtentfaltung. Anmerkungen und Quellennachweise. — Práce zajímavá a důkladná. Podává hojnou látku pro srovnávací studium lidovědy československé, pro studium lidového umění československého. Bohužel ani jediný českoněmecký badatel neřídí se chvalitebným vzorem spisovatele studií oi lidu německém v Čechách, Jos. Blauem, který dokonale zná české a slovanské práce lidovědné, zná výborně Český Lid a uvádí, těží vhodně při studiu lidovědy; německé.

Boleslavan. Vlastivědný sborník Mladoboleslavska a Be-nátecká, ročník III, číslo 5—6. Vydává Učitelská jednota Komenský v Mladé Boleslavi ,s pomocí okresních osvětových sborů v Mladé Boleslavi a v Nových Benátkách. Z obsahu: na str. 147 a d. Pravidla požárního' řádu, jak je na hraběcím panství Kosmonosech zachovávati každý povinen a zavázán jest, která za žádným jiným účelem a cílem zřízena nebyla, než aby svobodní a též poddaní obyvatelé při svém majetku byli zachováni a před veškerou škodou byli zajištěni. Vydáno1 roku 1741. Tiskem v Ml. Boleslavi u Filipa Jakuba Maržana.

Ant. Tomíček: Rázovitá mluva na Litomyšlsku. (Ze Sloupnice a okolí.) »Od Trstenické stezky«, Vlastivědný sbor-


Předchozí   Následující