Předchozí 0259 Následující
str. 256

vyjde z boudy podívat s©, co to buchlo na boudu a vidí koňskou kýtu i s kopytem. Popadl ji, rozhoupal v povětří a mrštil jí daleko do lesa: »Na, udělej si to s cimbulej!« Hned po té ozvaly se ze tmy pištivé hlasy: »Seimbulej! Scimbulej!« I bylo slyšet pekelný řehot. Hlasy se vzdalovaly, unikaly po-nenáhlu, ale pořád bylo rozuměti, jak opakují podle kroku »Scimbulej! Scimbulej!« Les pak utichl. Po té dostali kováři žízeň. Syn šel ke studánce »Nad haltéři« pro vodu. Nabral vody do džbánu a jde. Ale voda pojednou mu přišla jaksi těžká. Než přihlédl, co toho příčinou, ozvalo se z lesa volání: »Hurá-ně! Huráně!« Ze džbánu něco odpovědělo: »Nemohu, vstrčili mě do báně!« Mladý kovář pustil džbán, a utíkal do boudy, co mu nohy stačily. Celý udýchaný vypravoval, co se mu přihodilo. Ráno1 se šli podívat na to místo. Džbán našli celý, neporušený a — nikde nic.

Zvon sviní vyrván r. 1554.

(Z Knapovce.)

Jeden zvon. z kostelíčka vyryly svině v Dolní Dobrou či ze země. Byl vrácen do Knapovce a zavěšen do noivého kostela. Jest to t. zv. prostřední zvon z r. 1554. Kdo pozorně jeho hlasu naslouchá, slyší jak zvoní: »Bim, ham, jen já sám sviní byl vyrván.« Když Knapovští chtěli stavěti na místě propadlé kaple nový kostelík, Sitalo se toto: Prvý den pilně vozili kámen a dříví, aby se mohlo se stavbou brzy začíti. Báno, když přišli, bylo staveniště prázdné! Všecko, co včera byli navozili, do rána bylo pryč! Hledali všude kolem, kam se to asi podělo, a všecko to našli srovnané na jiném hezky vzdáleném místě. Znova vozili a do rána zase to bylo na vzdáleném kopci. Třetí večer tam dali hlídače, aby hlídali, kdo to přenáší. A ti viděli, jak andělé s nebe přilétli a překládali stavivo na to druhé místo, kde jest dnešní hřbitov. Knapovští poznali, že vyšší vůle jim brání stavěti na propadlišti dřívější kaple a odkazuje je na příhodnější místo. Vyhověli tajemnému přání a postavili nový kostelík na vykázaném místě. Dodnes zachovala se zi něho presbyteř: jest to dnešní hřbitovní kaple.

O křížovém klíči.

Křížovým klíčem, t. j. klíčem, jehož zářezy či výseky na zubu tvoří kříž, každé tajemství lze odemknouti a učiniti zjevným. Kostelní klíče mívají kříž na zubu. V Sázavě byli jednou zloději. Jeden albrechtický občan měl křížový klíč. Okradení šli ? němu, aby jim zjistil zloděje. Občan našel v bibli evangelium svatého Jana a na jiné místo v něm


Předchozí   Následující