Předchozí 0269 Následující
str. 266

nehledě ? tomu, že aleje i sady v jejich vzhledu velmi poškozují a ježto tyto alej© jsou důležitým, okrasným elementem krajů, kterými vedou, a jejich staré vzrostlé stromy mají hodnotu památky přírodní, upozornil zemský úřad v Brně výnosem aé dne 23. dubna 1930, čís. 18.587, že poškození lip bezohledným trháním květů bude přísně úřady trestáno.

Výnos zemského! úřadu moravského1 probudil vzpomínku na nevšední péči křižanovské vrchnosti (okres Velké Meziříčí na Moravě) z dob třicetileté války o aleje lip a jeřábů pod zámkem křižanovským. Zpráva zapsána v pamětní knize křižanovské, a podle sdělení p. E. L., uveřejněného v Lidových Novinách ze dne 12. května 1930 čís. 38 zní doslovně takto: »Letha, Páně 1643 a dne 14. máji, J. M. urozený a statečný rytíř pan Andreas Schultz z Geyerbergku, dědičný pán na hradě Křižanově, ráčil jest ten den ouřad městýs Křižanova jak starý, tak i nový spolu s rychtáři a konšely z vesnic ? sobě obeslati, i jdouce spolu s Jeho Mstí páně do uličky blíž starého šraňku a parkánu zahrady, pod širým nebem ráčil jest promluviti všem poddaným ty slova v německým jazyku. Že jest již pět let pánem nad tím statkem křižanovským a že sobě i budoucích potomkův jeho ? libosti dal stromky, totiž lípy a jeřáby nasázeti, nyní s nemalým podivením jest tomu, kterak s velikou a obtížnou prací takové stromky sobě vysaditi dá, rozkázal patřiti všem přísto^ jícím, kde nebo kam se takové mladé stromoví podělo, zdali komu co na překážku jest anebo na vzdory-li se to Jeho Msti činí, se dotazovati ráčil. Po vyslyšení takové horlivé od J. Msti pána řeči ráčil jest s© pod širým nebem přísahou stvrditi a zavázati, že dá-li Pán Buoh na podzim příští, ještě jedenkrát dotčené stromoví s pilností vysázeti dáti ráčí a jestliže by který kmen se zmařil, za každý po jednom zlatým moravsk. propa-dením pokuty ukládati ráčí. Pakli by kdo viděl anebo spatřil, buď kdo buď, že by takovou sazenici řezal, sekal nebo lámal, tomu, který by se toho dopustil, jako poctivý pán, že takovému škůdci ruku pravou ku příkladu jiným katem utí-n a t i dá, a to jako Buoh na nebi jest, že se státi má a tak vejstrahu dávajíce, bude každý věděti se toho uvarovati a vystříhati. Zaslal     R. Janovský).

Otázky a odpovědi.

Nejstarší povozy. Pan dr. L. z Trenč. Teplé táže se na nejstarší vyobrazení povozu. Doklad nalezne v bibli Velislavově, uložené v Lobkovické knihovně v Praze. (Vydal prof. Ant. Ma-tějček.)    Zdena Hochova.

Předchozí   Následující