Předchozí 0270 Následující
str. 267
Sw. Waclav jest patronem narodowym Czech. Pan J. K. z Brna nalezne doklad pro svoji studii v díle: Prace i materjaly etnograficzne. Z 16 rycinami w tekście. Kraków, nakładem Polskiej Akademji Umiejętności, 1925, 8°, str. 151. [Prace i materiały antroipologicizno-archeol. i etnograficzne. Tom IV, część III.]. Na str. 110 čteme: za dawnych czasów austriackich, gky to jeszcze napływowa ludność czeska dawała się dobrze w* znaki całej Galicji, powszechną była pogardliwa nazwa Wenoliczków (St. Wasilewski, Historie lwowskiei, Lwów 1921, 40); jest to zdrobniała forma często przez Czechów do dziś dnia używanego imienia Wacław...    Zdena Hochová.
Šlechetné ^předsevzetí^ Písničku, po které se táže pan J. K. z. České Třebové, slyšela jsem na Kouřimsku. Takt je 2A: 1. Za horama, za lesy liška vodu pije, každá dobrá žena je, která muže bije. 2. Já jsem taky taková, až ?? budu míti, nebude-li poslouchat, tak ho budu bíti.    Zdena Hochová.

Naše dotazníky. Pokračování. Boleslavan, IV. ročník, č. 10: 35. Počátek léta podle lidového podání. 36. Sv. Jan Křtitel. Pár lení ohňů. Carování svobodných; věnečky z devatera kvítí; kterého? Léčivá moc bylin; kvetoucí kapradí a j. 37. Bouřky. Jak chránil se dům a lidé před »uhoaení hromem«. Dochovala se někde zvěst o zvonění nebo troubení proti mrakům! »Hromové klíny«; jak lid usuzuje o jejich původu? 38. Žně; jak se dříve ve žních pracovalo? Sekáči; mzda; jídlo. 38. Dožinky; které jídlo a pečivo se na dožinky připravovalo? Zvláštní odměna čeledi. Jak se konala dožinková slavnost? 39. Mlácení obilí. Jeho čištění »fofrem«, »voršoufem«, a pod. Slavnost »Donilaty«. 40. Posvícení. Sousedská. Zlatá hodinka. Stínání kohouta. Shazování kozla. Pronášené řeči. 41. Všech svatých a dušiček. Pečivo' »dušičky«. 42. Sv. Martin. Martinská husa. Pečivo' »martinky«. Sýpka pastýři, ponocnému, kováři a pod. 43. Sv. Cecílie, patronka muzikantů. Cecilské průvody. 44. Advent. Koráte. 45. Dlouhé zimní večery. Přástky. Kde se u nás pěstoval len? Jak se připravoval ? předení? Postup předení s lidovým pojmenováním. Zábavy. Lidové písně. Pohádky z našeho kraje a pod. 46. Sv. Ondřej. Carování dívek. 47. Sv. Barbora, Barborky a jejich ústroj. 48. Sv. Mikuláš a jeho průvod. Nadílka. 49. Štědrý den. Štědrovečerní zvyky a obyčeje. Jídlo. 50. Hod Boži vánoční. 51. Svatoštěpánská koleda, 52. Mláďátek. 53. Poslední den v roce. Sylvestr. Loučení se starým rokem. 54. Letošního roku připadá 250. výročí vypuknutí selských bouří proti vrchnostem. Je o bouřích těchto dochovánoi něco v lidovém podání ????? v místních pamětnicích? Podejte nám zprávy o tom! Vypraco'-vané odpovědi buďtež nám pokud možno nejdříve zasláuy s udáním obce, vyprávěče (případně jeho stáří) a to tak, aby


Předchozí   Následující