Předchozí 0284 Následující
str. 281

stávala deska s mechovicou, která byla potřebná ke šlapání hlíny. Odierů vrštat měří 7X5 m a je vysoký 2'40 m. Do zdi okenní a protější byly zazděny silné trámy-k r i š t y čili š o-b r e c h t y. A byly dvoje nad sebou. Na ně se šup a 1 ? desky s utočeným nádobím. Též se prý po nich v noci honívali skřítei a pidinmžíci džbankářští, podle ústního podání žbánkařu samotných, jak jsem si kdysi zaznamenal. Na stěně u dveří visí-vála obyčejně kropenka se svěcenou vodou.

Zaniklo džbankářsťví v Dechticích, tak jak zašlo v mnohých jiných místech: Poslední representant jeho Vojtěch Odler padl r. 1915 na ruském bojišti. Syn jeho vyučil se už kolářem. Pec zbořena r. 1929 a dílenské zařízení bylo zničeno. Odler začal v XVII. stol. džbankařinu v Dechticích a opět Odler zakončil v XX. stol. toto řemeslo. Dechtice mají primát co do počtu džb. mistrů a tovaryšů na Slovensku skoro 100 příslušníků. Ticho na Odlerúckém dvoře, kdysi tak rušném. Jen statné olše a javory na březích Blany a sousedící habánský »Ce-drlů« mlýn jsou tichými pamětníky zlatých časů džbankárčiny a Odleráků-zemanů.

Čeněk Zíbrt:

Svatba na Plzeňsku.

(Se dvěma obrázky.)

Laskavostí pana ředitele Národopisného musea v Plzni Ladislava Lábka byly mi zapůjčeny cenné a zajímavé štočky, jichž smím použíti pro Český Lid. Výborný znalec lidu, v minulosti i přítomnosti na Plzeňsku, pan ředitel Lad. Lábek, podává sám ? obrázkům charakteristický doprovod slovní tak, jak jen on sám dovede. Svatbu na Plzeňsku líčí takto:

Rozumové námluvy. Těžký hospodářský život venkova nedopřával, aby se uplatnila láska ideální. I při navazování styků rozhodovaly tu majetkové poměry. Hoch poučený rodiči vybíral si mezi »sobě rovnými«, ba velmi často, zejména u děvčat, rozhodoviaili o volbě nevěsty či ženicha rodiče sami. (To platí zejména pro dobu od počátku XIX. stol., kdy se ze sedláků stali podnikatelé.) Šlo-li o děvče v jiné vesnici, vypravil se tam hoch ? muzice, požádal vyhlédnuté děvče o tanec a dal si zahráti. Zalíbil-li se nápadník rodičům dívčiny, pozvali jej ? večeři. Šel tam i s muzikanty za napjaté pozornosti celé vsi.

V Dýšině piroistředkoval při navázání styků »klampač« či »faktor«. On také byl »řečníkem« o svatbě. Starý pamětník pan


Předchozí   Následující