Předchozí 0288 Následující
str. 285

Plzni mívaly nevěsty svatební šátek (Brauttuch), bílý a pře-jemně vyšívaný.

Průvod ? oddavkám. Rozmarýnami a stužkami vyzdobení účastníci seskupili se v průvod. Napřed šla hudba (dudy, pukl, klarinet, housle), za ní nevěsta s družbou, pak družička se ženichem a dále ostatní hosté. Napřed muži, pak ženy. Hudebníci hráli cestou písně většinou zádumčivé.

Návrat z kostela vnesl veselost do celého průvodu. Hudebníci hráli do skoku a do toho se mísily veselé výkřiky. Vše zamířilo ? hospodě, kde se rozvířil tanec provázený zpěvem a trval namnoze až do soumraku. Nevěsta i ženich odešli však záhy donxň.

Bedřich Baťha:

O čarodějnících.

Z povídání současníků o lidech současných.*)

A co vám nepovím: Stará Kopecká taky čaruje. To je druhá žena Kopeckého, nebožka byla hodná a tahle je čarodějnice, však je to taky na ní hned vidět. No — hořejší Kovář to tvrdí svatosvatě.

Tak vám mu krávy najednou přestaly dojit, jak by uťal. A co proti tomu dělali, to dělali, nic plátno, jako by jim někdo iičaroval. Krávy nic nežraly, hubly se a ten krapet, co nado-jily, za nic nestál, musili to oaa hnůj vylít.

Až jim nějaký dobrý člověk, co tomu tak trochu taky rozuměl, poradí, aby jen vzali čistě nový hrnek, s kterým se v domácnosti ještě nic nedělalo, a aby do něho zrovna zpod krávy z cecíků proti sobě křížem toho špatného mléka nadojili a pak s tím na plotnu a pod to rozdělali. Tu že ten člověk, co čáry způsobil, až se to začne vařit, musí do stavení přijít a jak ho poznají, hned že kouizlo přestane.

A vidíte. U milých Kovářů tak udělali a jak se to tak na plotně začne hárat, stará Kopecká nikdy tam nechodí, a tu přišla a zrovna na lavici u kamen si sedla a pořád jen do hrnce, jak to prská, se dívala. A nic neřekla, zas odešla, a kravám od té chvíle lip a lip a hned jim začly dobře dojit.

To u Melíšků bylo jednou s doibytkem taky tak. I udělali s tím mlékem zkoušku jako u Kovářů. A ono vám to v peci


*) Sebráno v okolí Bystřice na Benešovsku. Vyprávěči: Václav Melíšek, Františka Melíiková, Anna Šašinová a Kateřina Chválová.

Předchozí   Následující