Předchozí 0294 Následující
str. 291

Cell milovníci, poslechněte noviny atd. 60 veršů. Jako: Vyrostla mně bílá. růže.

13. Příkladná píseň o hrozné zkáze města Jerusalema, ? rozjímání vydaná. (Obraz.) V Skalici. S povolením cis. kr. censury: Považiž sobě každý z nás atd. 17 veršů.

14. Žalostný příběh v novou píseň uvedený, který se stal v roku 1846 dne 6. a 7. máje s jistýma poutníky, kteří v Marie Celli byli na pouti, jak po vodě Dunaji na dvouch šifách jeli, u Marie Tafrle, tam se jich 300 utopilo a 13 šifařů, jeden každý z této písně vyrozumí. (Obraz.) Vytištěná v Skalici: Budiž na stokráte od nás pozdravená, atd. 42 verše.

15. Strašlivá píseň o přehrozném znamení, které bylo ? vidění na obloze nebeské v ruské zemi; ? velikému ustrnutí všem pravověřícím křesťanům na světlo vydaná. (Obraz.) POislyšte, křesťané, strašlivé noviny atd. 30 veršů.

16. Žalostivý -příběh, v novou píseň uvedený, který se stal v kraji Přerovském v městě Příbore, jak tam jeden mistr ševcovský skrze chudo'bu svou 'čtyři mordy přehrozné spáchal, svou manželku a 3 děti zamordoval r. 1844, dne 24. prosince, právě na: Štědrý večer. Ve Vídni 1845. V Belegardském dvoře: Pro Krista Pána poslyšte tuto smutnou písničku atd. 23 verse.

17. Nová píseň o> strašné vojně v uherské krajině. (Obraz.) Tiskem u M. Hof manna v Znojmě: Poslechněte křesťané, co: vám budu zpívati atd. 20 veršů. .ií. ¦--...

18. Nová píseň o pravdivém příběhu, který se stal na hranicích Pražských; kterak šest rouhačů bezbožných svatému Salvátoru se rouhali; co se s nimi stalo 2. února v roku 1846, jeden každý z této písně vyrozumí. {Obraz.): Pro Boha vás prosím, všichni křesťani, atd. 25 veršů.

Em. Veil:

Nad Berounkou pod Tetínem.

V »Literárních rozhledech« Českého Lidu, ročník XXX. ve svazku 3—4 na straně 138 otiskuje prof. C. Zíbrt ze spisu K. Kazdy »o znárodnělé písni »Nad Berounkou pod Te-tínem« ukončení této studie. Stať tu přečetl jsem si s velkým zájmem a také hned jsem sobě opatřil páně Kazdovu knížečku. Monografie ta, vydaná r. 1928 v Berouně svědčí o pilném a svědomitém badání, neboť sneseno v malé brožurce vše, co o oblíbené známé písni se dalo vypátrati. Jen škoda, že přece jen nevychází najevo, kdy a kde píseň ona se zrodila! O stránce té však šířiti se tu nehodlám, a radím přátelům národních a


Předchozí   Následující