Předchozí 0296 Následující
str. 293

Je tu podoba, avšak zajisté jen nahodilá! Dovoluji si pro bezvýznamnost té »podoby« uvésti jinou skladbu. Je to píseň »Dfer Jüngling auf dem Hügel«, kterou složil »král písní« Frant. Schubert, opus 8, Nr. 1.:



Netřeba mnoho slov ? důkazu, že nápěv Kůže tetínské se přibližuje mnohem více písni Sehubertově než Webrově! Tak nyní otázka: »Kdo inspiroval Vorla? Karel Maria v. Weber nebo Frant. Schubert? A dále: Oba tito němečtí skladatelé žili současně: kdo koho inspiroval, a kdo z nich napsal »plagiát«? Zajisté, že nikdo z nich, ani Weber ani Schubert, ale také ne náš Vorel! A Vorlovy noty zcela jinak hladce přiléhají ? textu než je tomu u skladatelů německých! Jen to zkuste zazpívat, a dáte mi za pravdu!

Abych ? závěrku ještě podepřel své tvrzení o »dvojencích« také při hudebním tvoření, uvádím ještě — Beethovena! Kde by se ten byl dostal k české národní písni, třeba že několik dnů dlel v Praze1? Prosím, srovnejte, co napsal Beethoven jako úvod své skladby »Adagio du sextuor«, opus 81 b:



Jen vynechte první takt, ač ani toho není zapotřebí, a objeví se vám v celé své kráse naše národní píseň: Horo, horo vysoká jsi! Také »dvojenci«? ....

Jan Burk:

Brněnský kroj.

Stále se naříká nad ztrátou našeho národního kroje, který buďto již úplně vymizel, nebo s úžasnou rychlostí, tam, kde se ještě nosí, hledí se zaměniti za kroj městský. Proto nutno hleděti, aby tam, kde se dosud kroj nosí, skvost tento se udržel


Předchozí   Následující