Předchozí 0299 Následující
str. 296

»kordulku« kacabajka. Jest to skutečně milý pohled, když na př. »na hody« hemží se pod »máji« na návsi pestré pole šátků, fěrtooliů a skvostných kordul mezi širokými zvonci bílých sukní a bělostnými rukávci, mezi čímž vynikají statné postavy »stárků« oděných ve svůj pestrobarevný kroj.

Drobné články.

Jos. Stíbal:

Šarišské „vešele".

Kedz parobok dokonči dvacec treci rok, ma še oženic. Stare ludze radza rodičom, chteru dzivku by ši mohol vžac. Kedz še doradza, idze parobok s dvoma staršíma chłopami na p i t a n k y.

Dzivče uceče do komory a z tamac odpovedá. Kedz je odpovedz dobra, začnu še hostie a o dva-tri týždne je vesele.

Mladoženich vov svojom rodičovskom dome robi rozlu-čanku pre svojich kamarátov, cigáni hrajú žalostne písničky, ženich plače a od svojich kamarátov še odpúšťa bozkom. V dva-nast hodzin v noci odchádza svatobna spoločnosc do kvartilu rodičoh nevesty, kdze še odbyva velka hoscina, chtora še trime až do 4—5 hodziň popołudni. Druhi deň, kedz idze dzivče do kostela prišahac, ta šicke stare baby ju vyprovadzaju. Jak idze zos domu do kosce!a, ta jej same perše čitaju o svatim pišme, potom jej špivaju smutne pišničky a ono sebe zakrije ? obidvoma rukami oči a plače. Jak už idzu von zos prikleta, ta jej do topainko'ch davaju zlate dukaty, že by še jej peňeži trimali. Potom ju bijú zos prútom, že by še muža ňebala. Jak idze zos dvora, ta preci nej na križ zamitaju zos drapočku a všelijaké stare harčky preci nej nešu, že by jej nichto ňeporobel.

Jak idze nazad zos koscela zoberú še všeci z nevestu do nového by vaňa. V oole idze z a s t a v n i k z urobeným práporom zo šatov nevesty, za nim idu ostatni, nevesta zo zavazanima rukami bielu hustečku a mladoženich. Prichádzajúc pred dom ženicha, svatobny ocec zaťvori dvere a pita na zaplacené myta. Potom pušča všetkých dnu, kdze še odbyva hoíscina. Nevesta še muši samoperše ulapic peca, že by ku pecu privikla. Potom muši vžac hlib a triraz muši lecie kolo stola a muši z neho kusac a lamač (ne rezac) z ruku. Keď poolovrantuju idu tancovac. Mládež tanči v dvore abo v ístodole.

Kedz še zatmi, pridze nevescino cep e ň e. Nevesta i ženich idu e družbami i družkami do potoka, kdze družbove umiju nevestu, družky ženicha, potom zas ženích nevestu a ona jeho. Berúc vody zos potoka kropi nevesta svatobny lud, budovu


Předchozí   Následující