Předchozí 0307 Následující
str. 304

Politické písně. Pan dr. P. z Litomyšle nechť laskavě pročte si mimo rozsáhlou literatura, kterou isáni jmenuje, též pěkný a obsáhlý článek Ant. Tomíčka: Politické [písně na Litomyšlsku roku 1848. (Od Trstenické stezky; roč. IX., str. 18 a d.)

    Zdena Hochová.
»Odkud pannaf« ? říkánce »Odkud panna«, uvedené v če& kém Lidu XXX. na str. 228 uvádím, že říkánka je velmi stará a bývala dosti známá a oblíbená. Nemýlím-li se, pochází celý podařený žert od Čelakovského. Hudební skladatel Jaroslav .Křička uvedl podobný test v hudbu. Jeho variant zní: Čí je panna dcerka? Primasova Dorotka. Umí panna německy1? Tak trochu. Trinken's, Fräulein. Co pán povídá? Aby panna pila. Teď jsem tomu porozuměla.    Em. Veil.

Zpracování lnu. Račte si pročísti zajímavý článek od J. F. Hrušky, Práce o lnu ?? starodávném Chodsku. (Zvi. otisk ze »Základu«, revuálni části »Obchodní komory«-)

    Zdena Hochová,
Původ názvu »Svratka«. Jde o zjištění původu jména »Svratka«. Zde někteří komolí na »Zvrátka«, což tu dříve slýcháno nebylo. Před 40 lety dostalo se mi náhodou do rukou několik listů z roztrhané knihy a tam jsem nalezl: »I táhla Svratka s děvami svými . . .« Prosím, snažně, možno-li se dověděti, kdo křtil naše chudé městečko na jméno Svratka a oidjrad původ jména. Odpovědi přijímá redakce Českého Lidu.    K. Šulc, st.

Lhotka—Všerovka. Lhotka u Křečovic (okr. Neveklov), proč se nazývá Všerovka a ve které době asi vznikla? Spisovatel Norbert Vlasák ve svém díle ji též jmenuje Lhotka—Všerovka. Odpověď račte zasiati redakci Č. L. v Praze II., Ostrovní ul. 23.

    Karel Zvěřina.

Staročeská zpráva o barvě purpurové. (J. H. v Brně.) O původu barviva tohoto vykládá rukopis staročeský

Předchozí   Následující