Předchozí 0309 Následující
str. 306
dřevěných větráků v Malhoticíeh a v Rakově jakož i zděného větráku v Porube. Podepsaný již třetí rok o prázdninách vypisuje v pozemkové knize okresního soudu v Hranicích ze starých pozemkových knih všechny zprávy a zápisy, týkající se větrných mlýnů na Hranicku. Nashromážděný zajímavý materiál zpracuje pro Č. L.    Rudolf Janovský.
Rarášek, jenž snáší peníze. Zajímavý 'doklad o tom, že víra v domácí skřítky, hady-hospodáříčky, zmoky a pod. na Slovensku je doposud dostatečně zakotvena, a že pověry lidu nesvedomití jednotlivci dovedou plnou měrou "využitkovati, přinesly právě Lidové noviny v čísle 266 ze dne 17. května 1930. L. N. uveřejňují: »Prešovská policie se dověděla, že neznámá žerna z okolí Prešova vylákala na kterési ženě v Košicích 7000 Kč. Košická policie zahájila proto pátrání a zjistila, že před časem přišla ? Alžbětě Blažejové na Vodní ulici v Košicích Zuzana čepláková, zvaná též Žuži Néni s nabídkou, že jí opatří od jednoho p a s t ý ř e za obcí Lesíček-Or dička r a r á š k a, který jí ponese peníze. Blažejova na lákavou nabídku přistoupila a za 7000 KČ dostala raráška na dva měsíce, počínajíc 15. dubnem s podmínkou, že rarášek nesmí býti rušen první tři dny, při čemž byt musí zůstat prázdný. Po jejich uplynutí však nalezla Blažejova v bytě místo zlatonosného raráška pošlou slepici.«    Rudolf Janovský.
Birky, zemské ovce. (Lidové noviny v Brně, XXXIII., čís. 199.) Co se platívalo na vsackém panství z dobytka a z bírek. Léta 1660 dne 24. aprilis stala se smlouva mezi mnou, Jiřím Illešházym z Illešházy a poddanými panství vsetínského stran zemských ovec, jež bírky šlovou, které by se mezi poddanými nacházely. Uznajíce vedle rozvážení a před několika lety z spisů a register dávných panství tohoto poroKumějíce, že se daň ? dobytka valašského i zemského dávala, též také roizvážíc a za slušné majíc, že taková škoda v pastvinách mých bírkami jako dobytkem valašským v horách se činí, takže ti, kteří daň valašskou dávajíce skrz mnohé bírek chování dobytek valašský prodávali. a bírky kupovali, odkudž ztenčení důchodů mých rok od roku následovalo a přicházelo, ano i při poddaných mých veliká nesnáz povstávala mezi těmi, kteří dobytek valašský a kteří bírky chovali, uznajíce za dobré býti, na tom jsem ustrnul a s poddanými mými v dobrovolnou smlouvu vešel, takže od datum zapsání tohoto povinni budou poddaní, jak při městečku, tak při dědinách z patnácti bírek jednu, aneb z každé bírky po 6 krej-cařích dávati, což na časy budoucí ,a stále trvati má. Stalo se na Vsetíně léta a dne svrchu psaného. (Z moravského zemského archivu v Brně,)    Zaslal Rudolf Janovský.

Předchozí   Následující