Předchozí 0351 Následující
str. 348

takový jak v německém, tak českém jazyku na světlo vydal, pak k tomu cíli od slavné paměti Našeho nejmilostivějšího pana Otce císaře Leopolda Prvního Jeho Mil. desítileté privilegium impressorium pro sebe a -své dědice obdržel, takové následovně od slavné paměti pána bratra Našeho nejmilostivějšího Josefa Prvního též císaře římského Jeho Milosti jejímu nebožtíkovi manželi Jiřímu Labaunovi též nazvanému, netoliko potvrzené a na jiných deset let extendřrované, ano taky i od nás při ??-čátku Našeho kralování nejmilostivěji confirmované, pak zase při nás další téhož privilegii impressotrii nejmilostivější extensi od již jmenovaného manžela jejího (ačkoliv že již takové před některým rokem samo od sebe přestalo) poslez nejpodaněji sup-plicando pohledávané bylo, s nejponíženější prosbou, abychom My takové privilegium impressorium na ní a dědiče jeho private quo ad alios nejmilostivěji extendirovati ráčili. Protož také My z nejmilostivějšího ohledu těch po jmenovaném jejím manželi pozůstalých dětí a sirotkův takové privilegium ještě na pět let od dnešního dne počítaje nejmilostivěji Jsme confirmovati a Vám ? odpovědnosti to oznámiti chtíti ráčili s milostivým poručením, aby jste vy netoliko tu, kde přináleží insinuirovali, ale taky aby ona Labaunská vdova a dědicové při této Naší nejmil. oonfirmaci a pětileté extensi, častěji dotknutého privilegii im-preesorii v nastaly potrebe proti Našemu skracovaní aneb do téhož se vtírání v podstatě obraňování a zastoupení byli na pozoru měli, bude na tom naplněna etc. Dán ve Vídni dne 26. Julii A. 1725.

Nato následuje část kalendářní s pranostikou hvězdářskou na 28 listech, úplný titulář hodnostářů všech stavů v Čechách s bližším označením jich obydlí na dvaceti pěti a astrologické praktiky se seznamem jarmarků a pošt atd. na ostatních 14 listech, dohromady 67 listů.

Josef Kramář:

Ze starého herbáře kusy kumštovní.

Podávám některé ukázky »kusů kumštovních« vypsaných ze starého herbáře z první poloviny 18. století. Herbář byl mi kdysi zapůjčen rodinou K. Kováře ze Starého Sedla. Opsal jsem i s chybami.

Ptáky do rukouch chytat: Namoč jim žrádlo do kravský žluče, nechej ho močit přes jednu noc, potom kde se zlétujou, jim ho prosypej, tak ty, který z něho žrát budou, více juž odletět moci nebudou.

Kumštoivní kousek proti blechám na poli: Vezmi slámu z ??-


Předchozí   Následující