Předchozí 0352 Následující
str. 349

líbky, kde dítě leželo, a rozestři ji na to pole, kde blechy jsou. Ale já myslím, že kdyby se ta sláma spálila, že by to spíš spomohlo.

Pro vši na hlavě: Pomaž hlavu anyzovým olejem, jenom nějakej flíček práznej nechej, tak se tam všechny vši slezou, potom dělej s nima co chceš. Tento samý prostředek za dukát stojí.

Vejce jako kámen tvrdé učinit: Nechej ho tři dni v ostrým voctě močit, potom ho nechej měsíc v soli ležet, tak je ten kumšt hotovej.

Z udělání od lásky sobě pomoct: Nakuř se se zubem mrtvýho člověka. To ti jistě pomůže.

Aby se někdo tak lehko neunavil: Dej si volšovýho listí do střevíců.

Stínky usmrtit, výplemenit: Zmíchej dřevěnej olej s verme-tovým zoftem a potři to místo, kde merkuješ, že jsou, tak tam žádná nezůstane.

Aby koupené slepice neutekly: Uměj jim nohy s vodou,, a tu vodu jim dej pít, tak neuteěou.

Aby se myši ve stodole nedržely: Vypucuj dobře před sklí-děním obilí stodolu a na zem dej volšovýho listí, tak budeš od myší j istej.

Kalné víno čisté učiniti: Vezmi kytku izopu a ji do vína zavěs, tak bude zase čerstvé a dobré.

Sumované víno. Když sumovati: Zavěs do něj votipečku šalfie, nebo kořínek od Kartus-Benedykt, což taky obojí na jednou potřebovat můžeš.

Zlámanýmu ??? ztrhanýmu vínu pomoct: Vlož do bečky Černobýl, nebo jestli z něho zoft vytlačíš, tak je ještě lepší.

Jak se může víno vykoštovat: Vypláchni si dříve dobře hubu s vodou, potom namoč několik soust chleba ve vodě, to sněz. Na-potom koštuj víno, ale hned je nepolykej, tak jeho cnosti a jeho chyby vyzkoumat můžeš.

Kdy se má víno přetáčet: To se má činit při dobrém povětří, když nebe vyjasněné a světlé jest a žádný velký vítr není. Nemá se to taky dělat, když měsíc plný nebo nový jest, ale když dolů jde.

Aby se člověk neopil: Jez na lačnej život pečený kozy plíce. To je jistá pravda.

Aby vopilej brzo vystřízlivěl: Pij vodu s voctem. Neho dva loty bukvicový vody užívej.

Někoho bez škody vopít: Nalej si do vína bezový vody, tak máš rouš hotovej.

Aby někdo žádné víno pít nemohl: Vezmi prut od vinýho-kořena, ten rozštípni v polo a tu šťávu, která z něho teče, jemu bez jeho vědomosti dej. To má spomoct.


Předchozí   Následující