Předchozí 0353 Následující
str. 350

Drobné články.

Josef Cvrček:

Prodej zboží boleslavského a píseň.

(Paběrky z archivu v Ochranově.)

Adamem z Krajku po meči vymřel rod nad jiné přítulný a příznivý Jednotě Bratrské. Po něm zůstala manželka vdova — paní Marta z Veselice; statek zdědily nevybité dosud sestry Adamovy, Markéta a Barbora. Na naléhání poručníka jejich prodáno zboží boleslavské smlouvou 1. P. 1588 v sobotu po sv. Bartoloměji za sumu padesáti tisíc kop grošů českých neboližto sto tisíc kop míšeňských panu Jiřímu staršímu z Lob kovic, hofmistru království Českého. Bro Bratry byla to veliká pohroma. Cítili a tušili neblahou budoucnost a zejména báli se o knihovnu boleslavskou. Proto bratr Efraim napsal: »Knihy psané i tištěné, jichž velké množství jest, ty bojím se, že nepřátelům našim se v ruce dostanou«. Vzpomněli při té příležitosti na předtuchu Černého, který kdysi napsal: »Krajířové zdělali Boleslav, Krajířové ji zkazá! Skrze ženu jim přišla, skrze ženu vyšla.« (XIII. 555.).

Na straně 568 téhož foliantu neznámý skladatel složil písničku o prodeji onom; či jak tam psáno doslovně: »O té radě proti sirotkům kdosi toto hned v začátku byl udělal.«

Slavík český podzimní léta 1588. 1. Eůže, komora, písárně, dvůr nejvyšší, kámen z lesa, zpřáhli s čertem svá kolesa proti kraji velmi zdárně. 2. Řím z toho radostně plesá, též jezevčí pokolení, s nimi i jiní holení, chválíc ty svatý kolesa, 3. Eůže s dvorem napřed sedí, bolest slávy v kosti nosí, na sebe se oba kosí; lev na ně škaredě hledí. 4. Oni málo na to dbajíc, hru začatou dále hrají, chlíb sirotkům skoupě krájí, sami berouc větší krajíc. 5. V tom čert, za svůj díl se boje, vida, že se tito dělí, jemu nic bráti nevelí: ukrad jim od koles voje. 6. Nevím, cot pak dále svedou.'Jednoť bude a ne dvoje: nebť jim čert nevrátí voje, neb oni do pekla vjedou.

Mnohé narážky vysvitnou samy sebou. Ostatní jsou osoby, přítomné při sdělávání smlouvy: Kůže, Vilém z Rožmberka ňa Krumlově, vladař domu Eožmberského, nejvyšší purkrabí Praž r ský. Komora, Jan nejstarší z Waldštejna na Sedčicích, nej: vyšší komorník král. Českého.

E. 1589 postoupil pak Jiří starší z Lobkovic panství se vším příslušenstvím urozenému pánu, panu Bohuslavu Jáchi-movi Hasnsteinskému z Lobkovic.


Předchozí   Následující