Předchozí 0361 Následující
str. 358

Jejím přičiněním podařilo se sv. Vojtěchu ostatní obyvatelstvo obrátiti na víru křesťanskou. Na důkaz díků nechala prý tam postaviti kostel; kolem tohoto vznikla osada, jenž se prý nazývá podle toho zázraku Slavný čin neboli Slavičín.

J. Žlábek:

@N @Poklad.

U vesnice Osečan vypínají se tři vrchy. První, jménem Šíbrný, jest homolovitý, kamenitý, tu a tam břízkami porostlý. Dělí se ve dva díly: ve vlastní vrch a poboční vrch, kterému se říká Nebesa. Vrch Šíbrný podobá se nějaké vyvřelé, vyhaslé sopce. Leží as xá hod. severozápadně ode vsi. Patu jeho omývá bujný potok Mastník.

Druhý kopec pne se severovýchodně ode vsi, ve vzdálenosti as ?? hod. (vedle lesnatého vrchu Drahoušku), jménem Holý vrch. (Proto holý asi, že není zalesněn.)

Třetí leží jižně od Osečan. Lesnatý tento vrch vypíná se též nad potokem Mastníkem. Snadno lze jej poznati, protože běží mimo něho silnice do Sedlčan. Zove se Mlýnský. (Asi podle mlýna na jeho úpatí.)

O kopcích těchto a trojúhelníkovité prostoře, omezené spoj nicemi vrcholů jeho, totiž oněch kopců, vypravuje se tato pověst:

Na vrcholcích těchto kopců stávaly prý tři kříže. Když jednou Francouzové táhli naší krajinou, tu byli prý nuceni někde u Osečan zakopati železnou pokladnu s velikým bohatstvím. Lid vypráví, že leží poklad ten někde mezi těmi vrchy, dříve říkal, že mezi oněmi kříži. Nyní tam kříže již nejsou. Dva z nich, a to ze Šíbrného a Holého vrchu zmizely, neznámo kam, třetí pak byl prý a Mlýnského postaven nejprve do polí, později ? okresní silnici. Ještě do nedávna tam stál jednoduchý, starý, rozlámaný, zpráchnivělý, spadnutím hrozící svědek zbožnosti našich předků, byl však v posledních letech skácen, a nahrazen novým. Starý pak byl spálen. Lid tvrdí, že kříž teň býval na Mlýnském.

Fr. Zítek:

O vrchu Kostelíku.

Severně od vsi Osečan, as 5 minut daleko za rybníkem, zvaným Loužkem, leží kopeček, zvaný Kostelík. Původ toho jména vykládá si lid takto:

Kdysi stavěli na tomto vršíčku zbožní osečanští obyvatelé kostelíček. Ale div divouci! Co jednoho dne zbudovali — dru-


Předchozí   Následující