Předchozí 0363 Následující
str. 360

censis seu consignatio tam sacrae supellectilis ecclesiárum quam proventuum parochialium), zachovaném v archive kon-sistoře brněnské obšírněji poznamenán také příjem rektorův ve Stražku. Podáváme jej tuto, poněvadž není bez zajímavosti a poněvadž ve Vlastivědě Moravské autorovi od redakce uveřejněn nebyl, ačkoli byl v rukopise věrně poznačen.

Farníci stražkovští o příjmu rektorově říkali tehdy, že jej dávají z lásky a ne z povinnosti, podle zasloužení a jako mzdu. Ve Stražku měl rektor od každého obyvatele 4 kr., a všichni sypali mu ozimní rži (žita) půl míry, hrachu čtvrt a jeden máz másla ročně. V Habří od svobodníků neměl nic, jen koledo. V J a n o v i c í o h od každého 4 kr., žita půl mixy, ječmene čtvrt, másla půl mázu. V M e z i b oř í od každého 4 kr., žita tři čtvrtě míry, hrachu čtvrt, másla 1 máz. V Radňovsi od každého 4 kr., žita půl míry, ječmene čtvrt, másla 1 máz. V Nové Vsi měl od každého rovněž tolik jako v Radňovsi. V Dolní Libo ehové od každého 4 kr., žita půl druhé čtvrti, hrachu půl čtvrti, másla půl mázu. V B o j a n o v ě od každého 4 kr., žita čtvrt, hrachu půl mázu. V Horní Libo chove od každého 4 kr, žita půl míry, ječmene čtvrt, másla tři žejdlíky. V P i-k á r ? i od každého 4 kr., žita půl míry, ječmene čtvrt, másla 1 máz. Na Moravci od každého 4 kr., žita půl čtvrti, hrachu 1 mejtník, másla půl žejdlíku. V Radkově od každého 4 kr., žita čtvrt, másla půl mázu. V Jemnici od každého 4 kr., žita půl čtvrti, hrachu 1 mejtník, másla půl žejdlíku. V Mir o sově nic, jen koledu. — Kromě toho mel rektor koledu o vánocích, velkonocích, sv. Duchu a o posvícení v celé farnosti. Také dostával kolem velikonoc, sv. Ducha, vánoc, posvícení, o Zvěstování a Nanebevzetí P. Marie pokaždé od kostela 9 kr. Na Zelený Čtvrtek dostával vejce z farnosti. Z pivovaru měl někdy vědro (urnám) řídkého piva, ale ne z každé várky. Kromě toho neměl nic víc, ani škola nebyla vystavěna, nýbrž rektor přebýval v selském dome.

Otázky a odpovědi.

Jak. povstalo jméno obce Modlíkov? Jest mnoho jmen obcí s koncovkou -kov: Nížkov, Vyškov a j. Znamená snad koncovka, že v okolí se dobýval nějaký kov? Prosím o odpověď v Českém Lidu.    Jos. Beneš.

Národopisné črty dra Miloše Vystyda z r. 1905. (Panu dru & v Benešově u Prahy.) Pokud vím o národopisných črtách dra Mil. Vystyda z řVl905i-jsou to: íP oves ti z Os e 5 an. (Rolnické , Listy ,1905, str. 1—3,)-. 2, Cím se živ ? naši pře d-ko y;

Předchozí   Následující