Předchozí 0364 Následující
str. 361
kolik pověstí (O založení Sedlčan, Švédové u Sedlčan) viz. Hlasy od Blaníka č. 45. 4. Národopisný materiál. (Hla sy od Blaníka č. 47.) 5. 0 vodníku. (Hlasy od Blaníka č. 50.) – O jiných článcích z oboru národopisného, uveřejněných od jmenovaného autora r. 1905, nevím. Redakce Č. L. žádá o zaslání doplňků ? témuž dotazu.    Zdena Hochová-Brožíková.
Krvavý koleno. Děti na Podřipsku strašívají se, aby se ne-toulaly v polích: »Nechoď do žita, chytne tě krvavý koleno!« Bližších zpráv nemohl jsem se dopátrati. (Dřínov.) Prosím o zprávu v Českém Lidu.    Frant. Homolka.

Není krádež jako krádež. Ve kterési vesnici u Potštejna vy^ šel si domkář v noci o Všech Svatých na lesní krádež. Když však doma s ukradeným dřívím zatopili, strašně to v kamnech počalo tlouci. Kamna přestavili, ale tlučení nepřestalo. Vystěhovali se proto ze stavení. Lidé z daleka přicházeli, aby se přesvědčili o divném zjevu tom. Mezi diváky byl také jakýsi mladík, takovým nepřirozenostem nevěřící, jenž pravil: »A to by v tom čert byl, abych to nevyzkoumal.« Sotva větu tu dopověděl, počal sebou házeti a o zem tlouci., Po dva roky nikdo v domku nebydlil. Konečně majitel domek prodal. Nový majitel dal prý domek vysvětiti a tlučení pak navždy přestalo.

Slyšel vypravovati     Jind. Bačovský.

Redakce Č. L. žádá o sdělení, kdo slyšel v okolí Potštejna totéž vyprávěti1?

Kterak děti hrají si s luskami. Hrachové lusky poskytují mládeži výborný pamlsek i vítanou hračku. Do země zapíchnou se. dvě vidličnaté větvičky, přes ně pak položí se do rozsochu třetí vodorovně, a na utvořenou tak »šibeniěku« pověsí se lusky za háčky. Ze .vzdálenosti asi tří kroků házejí hoši jeden po druhém svými lusky proti šibeničce. Kdo lusk srazí, vyhrál ho, kdo ničeho nesrazí, prohrál lusk hozený.

Dva hoši hrají spolu takto: Prvý vezme lusk za háček a říká: »Straka skáče po zahrádce — já po ní — o kolika koní?« Druhý hádá číslovkou, na př. »o pěti,« načež se lusk roalouphe a hrášky (koně) se spočtou. Uhodl-li, dostane lusk, neuhodi-li, musí jeden dáti.    J. Straka.

Redakce Č. L. žádá o zprávu, kde se zachovala dosud podobná hra dětská s luskami.»Plaček«. (Z lidové etymologie.) Údolí mezi obcí Dobrouy Šenfeldem a Modlíkovem nazývá se »Plaček«. O tom, jak povstalo jméno údolí toho, vypravuje lid tuto pověst: Jan Žižka, vůacě Táboritů, táhna z Čech do Moravy, zdržel se při obléhání hrááuPřibyslavě, Vojsko jeho utábořilo se od hradu směrem severozápadním, od Dobré ? Šenfeldu. Když vťidce Husitu zachvácen byl nakažlivou nemocí, v jeho vojště zhoubně řádivší,


Předchozí   Následující