Předchozí 0371 Následující
str. 368
váčku: velké štěstí, na prostředníku: neštěstí, na čtvrtém prstu; svatbu jistou, na malíčku: lásku.    Fr. Vaňous.
Když by tobě někdo mlýn učaroval. Tak když najdeš na vrbě jeřábek vyrostlej, tak ho vezmi a nadělej z něho klínků a těch vrážej všude ve mlejniei, tak ti žádnej nebude uškoditi mocti. Pravda jest. — Z knihy psané, obsahující různé recepty a pověry, která je majetkem p. Václ. Šulce, rolníka v Želko-vicích.    L. Domečka.
Čeněk Zíbrt:

Literární rozhledy.

Jindřichův chodský zpěvník, díl IV. (Knihovna Okresního sboru osvětového ve Kdyni, sv. XV.) Kdyně, nákladem Okresního osvětového sboru ve Kdyni 1928, 8°, str. 148. Autor připsal tento svůj sborník památce Boženy Němcové. Ke třem úhledně vypraveným knížkám, nám národopiscům tak drahého autora, který především jako hudební skladatel-odborník pohroužil se s duší i srdcem do hudebního charakteru chodských písniček, druží se svazek čtvrtý, kterému náleží všechna chvála a uznání svazků předešlých, za nevšední píli a obětavost, které obrovskou prácí rád svému dílu věnoval. I v tomto svazku nalezneme písničky uvedené v různých variantech, buď docela už zapadlé, anebo jen odborníkům-národopiscům známé. Tak milo překvapí jeho »dohrávka«, kterou »nehdy přidaji« ? tanci »Ze-lenyj kúsek«. Baborák. Hodrýntín tíntěrle hodrýntín tintěrle hodrýntin tom. Nebo: :

Sousedská. Co p>a mji, má mjilá, co pa mji neznáš! dyj;t já sem zez Kúta ten panckyj bednář, hajdom, hajdom, hajdom, ten panckyj bednář; hajdom haj.

Jiná sousedská. 1. Ditě, báby, dite démů, huž je na vás čas, holky huž ste pomluvjily, mládence ste vokoukaly, můžete jit spát! 2. Dite, báby, dite démů, huž je hodin devět. Nebo na nás neděláte, plnú senci klebet! 3. Nyjvic klepů nedělají, když z kostela dú, zajdu sobě do krámečku, tám si daji štamprličku, pak jím houby jedů. 4. Jedna bába povídala, že těch klepů nenechá, hdyby mila, pro ně chodit, ? čmerchtu do pekla. 5. Druhá bába povídala, že se špatně provdala, že si vzela vandruvníka, hu-bohyho mjiluvníka, háby na nij žebrala. ,

Jiná sousedská. Hde pa si, mu j drah y j kafemlyjtiku, já by tě točila každú chvjilku; když tě nemám,.tak hned stúňu,- hrneček vod lokru vylizu j u.

Jiná sousedská. Muj zlatyj Pepičku, vos hos ten kmocht, já sem tě čekala ti j konce Nocht, já sem tě čekala ti j konce Nooht


Předchozí   Následující