Předchozí 0006 Následující
str. 3

takové chyby opravovali, abychom se hlásili k našim věcem a je se vším důrazem reklamovali.

Nepoznáme-li svých věcí a nebudeme-li se k nim hlásiti, tu by naše historie umění a z ní plynoucí srovnávací slovanská ornamentika byla kusou. My musíme tedy s mravenčí pilností vyreklamovati, kde co je našeho, musíme prohlédnouti všecky sbírky a registrovati každý pozoruhodný kus pocházející od nás. A teprve z tohoto obsáhlého materiálu dá se počíti budovati dílo velké, které chceme jednou míti, a které musí Slovanstvo v oboru uměleckém i kulturním důstojně representovati. Ano, my musíme se přičiniti o sebrání všeho přístupného materiálu, který má býti zdivem ku stavbě naší kulturní historie, kterýž má býti nevývratným dokladem svérázného lidového umění našich kmenů, kteří vzdor porobě a útisku ve svých chatách dědictví otců svých v neztenčené dokonalosti pěstovali.

Přistupme k práci! Žijeme v době, kdy se všecko pachtí po originalitě a naši umělci sahají po japonských, kytajských a jiných ornamentech, jako by nevěděli, že chová národ náš neporušené a dosud v kruzích uměleckých nezpracované poklady a skvosty původní, svérázné ornamentiky, provedené nejdokonalejší technikou a doprovázené souladem barev v nedostižné lahodě.

A práce tato bude požehnaná, ona přinese jako Noemova holubice svěží ratolest nového života v nové století. My se přesuneme ze staletí tohoto, ve kterém vkus tak hluboce upadl a honění po originalitě neznalo mezí, zapadajíc v banálnost, do nové doby, ve které slovanský duch, slovanský ráz bude ve službách umění vévoditi.

Tušíme blízkost vyplnění tohoto proroctví a nebudeme se klamati, neboť v podstatě jsou zde všecky podmínky k uskutečnění onoho velkého díla, které má nám ke cti a všemu světu ku chloubě sloužiti. My potřebujeme rozházené a rozptýlené skvosty našeho lidu ze starých dob spojiti v diadém, kterým ozdobíme Slavii, jež zasedne na vůdčí prestol ve stánku umění. Poznali jsme, že na mnoha místech již svítá. Odborníci a nestranní mužové obdivují naše staré památky a beze vší předpojatosti vysoko je cení v ohledu uměleckém. Poněvadž však veškerá látka umělecká nebyla dosud zpracovaná a pouze nepatrné fragmen-tární ukázky jako jarní prvosenky zvěstovaly příští znovuzrození, nemohlo se přistoupiti ku monumentálnímu dílu o slovanském karakteru ornamentu.

My jsme byli po celá století prosyceni duchem ciziny jak v životě, tak v jazyku, tak v umění. Zapomněli jsme na tvorbu uměleckou našich předků a odcizili jsme se starým tradicím slovanským. Jenom v zapadlých krajích, kam nedoletěl epide-


Předchozí   Následující