Předchozí 0018 Následující
str. 15

rané ani nehla a pantok od jej rypáka sa odrazil jako palička od tureckého bubna! — Pre Boha čo je to za zvírá ked po takej rané sa ani nehne! Vlasy mi hrůzu začaly stávat. Ale strach nese silu! Nahněval sem sa, rozkročil a ešče vác (více) sem ju s tyl-cem bachel zasej na rypák, lebo tam je svina nejcitlivejšá.

Ale ani po druhej rané sa ani trošičku nepohla. Pantok zas len tak od rypáka odlecel. Pane Bože, to už neni po dobrém! To už je na hrůzu večnú!

Friško sem sa ešče lepši rozkročil a po trecé z celej sily hu trezkal na rypák! Věru už teho precaj malá dost, lebo po trecej rané sa pořád (rychle) otočila, skočila na predné nohy, ale už aj jej rypák sem mal medzi rúzkrokem (mezi nohami). V tem okamihu sem ešče zbadal dva velké bíle keláne (zuby — tesáky) jak sa jej v papule blýskly.

Vykríkel sem: Jéžišmariá! Svina spravila puf, puf, puf a prehodzila ma rypákem v lufte (ve vzduchu), takže sem sa otočil a pádel zas na nohy. V tem střelil přichystaný svekr za řežu starodávným nábojem s gulu s kúdelu svine do chrbta, která pořád začla utékat preč. Raná išla mne podlá nohy a cícil (cítil) sem, jak pri nohe gula fičala a piščela. Svine utékala preč a kudel jej na chrbte hořel. Ale pantok aj pri tem škobrtanci (kotrmelci) sem pořád držal. Lebo kedby ma náhodu chcela trhat, abych sa móhel bránit. Svina dole řežu pořád utékala. Bol sem tak zlak-nutý, že sem bol bílý jak scéna (stěna) od náramného loku (leku) a strachu. Sveker utékal dole medzu za svinu a pozoroval, kedy z řeži vyběhne. Ale nedočkal sa. Išli zme domu. Žena aj babka v košelách bežali nám naproci s velku zvedavoscu (zvědavostí), čo sa len stalo, ked sem kričal Ježíšmaria. No ništ reku (řka), len svina ma chcela trocha nosit na chrbce, ale sa jej to nepodařilo ! Ale pri tých slovách sem sa hrůzu otrásel. Ženské pri lampě na mna kukly (podívaly) a já pořád bílý jako scéna. — Zaspali zme. Ráno, len sa brieždilo (rozednívalo) stali zme a išli dziváka hledat. Brali zme sa po stope. Jako řežu utékala, dva rázy sa zastavila a vrčila sa od bolesci kolem dokola a rež bola tam moc doválaná a pofókaná s krevu (krví). Krvavá stopa nás vedla ven z řeži ale druhů stranu dál do boroviny za našú chalupu. Tam zrně ju našli už zkapatú (mrtvou). Kukal sem z daleka, či sa jej ešče rypák nedzihne, aby ma zas nabrala. Ale ništ.

Bolo to náramné hovado a bílu pěnu ešče malá na papule. Bola strašná a štrichy malá velké jak čepáky (nádoby na vodu). Dovezli zme hu tre na táckách (trakaři) domu a zme ju potom opalovali. Maso z nej zme předali.

Ale za tri dny hu hledali jej mladé prasce. Sveker aj jedno zastřelil a ostatné utekly do lesa.


Předchozí   Následující