Předchozí 0033 Následující
str. 30
měrně 6 zl. Z obce Ledeček byli 4 sediaci povinni místo neznámého desátku každoročně faráři dva dny orati, podle ústního dohodnutí odváděli však 4 zl.    J. Hojsák.
Obilí drahé nebo laciné. Kdy (ve kterém čtvrtletí) bude obilí dražší nebo lacinější, doví se hospodář, když z »vejtrolků« (obilí, které se při skládání z klasů vydrolí) dobře vyčištěných naměří jednu míru »na rovnou« a vysype na plachytku na mlátě. Toto obilí měří potom ještě čtyřikráte toutéž měrou. Někdy ho chybí, jindy zbývá. Při kterém měření chybí, v tolikátém čtvrtletí bude obilí dražší, a když vybude, v tolikátém čtvrtletí je obilí lacinější. (Vysoké n. Jiz.)    Marios.
Proti svrabu. Chceš-li se zbaviti svrabu, jednej takto: Na sv. Trojici jdi před slunce východem někam na trávník, zde klekni, udělej kříž, modli se třikráte Otče náš a Zdrávas. Když se domodlíváš třetí Otče náš, svlékni se honem a převal se třikráte v rosné trávě a uvidíš, že svrabu se zbavíš.    J. K. Hraše.
Znamení na nebi. Léta Páně 1770 dne 18. ledna na večír v osmou hodinu vyšla od půlnoci, to jest od Krkonoše taková červená jasnost anebo zář. Od tej světlosti tak byl červenej sníh, jakoby všechno plamenem hořelo, což velice lidé zlekali, i někteří omdlívali v tej světlosti anebo v tej záři veliký. Sloupy bílí, pro-modralí a průšedivělí stáli (na nebi) až na to těžko bylo se dívati. Po tej červený jasnosti, anebo po tej záři zase šla veliká bílá jasnost, že se zdálo býti jako ve dne, a tak ty světlosti vod osmý hodiny až do dvouch hodin spůlnoci trvaly. I také mnohé znamení na hvězdách viděti bylo, že mnoho ze sebe jasný jako nějaké ratolesti, však ale dlouhý, že se zdály býti jako veliké břízy. Po nějaké chvíli jakoby těma ratolestma na nebi někdo třasil, tak se klepaly anebo třásly. Také ku paměti se dává, že v témž roce, to jest v zejme veliký sněhy spadly, že v místách na 25 loket počítali i také veliké mrazy následovaly. Co ale po tej jasnosti a po těch na hvězdách znamení následovati bude, to Bůh všemohoucí věděti sám ráčí. To ku paměti zapsal Jiří Ant. František Marýnek, anebo Prokop, toho času radní. (Z Pamětní knihy pro město Vysoké n. J.)    Zdena Hochová.
Pověra o šití na Mláďátka. Kdo šije na Mláďátka, tomu se v příštím roce budou sbírati prsty, totiž bude míti prsty bolavé. (Okolí Hradce Král.)    Jos. Blatník.
Světlo na Štědrý večer. Rozsvítí-H se na štědrý večer dříve u chudého souseda, než u bohatého, budou tam míti množství blech.    J. Hraše.

Zrušení koledy v Nov. Městě na Mor. (Z Chládkovy kroniky.) Taky upamatování o koledě. Dne 17ho prosince roku 1849 sešli se výbor na mestskej kancalář a mluvilo se o zrušení koledy. Koleda bejvala dycky vo vánočních svátcích na Štěpána;


Předchozí   Následující