Předchozí 0039 Následující
str. 36

vávají spoustu pověstí, lidových podání ? ?., které by jinak upadly úplně v zapomenutí.« A v dopise pisateli těchto řádků píše: »Škoda, že kolegové dosud nedovedou uznati důležitost vlastivědných sborníků, které mimo význam kulturně-histo-rický jsou důležitou pomůckou ? vlastivědě, ale jsou stále nedoceněnou páskou mezi školou a domovem. Kdyby každá škola přispěla ročně/aspoň malým článkem ze své školní obce, viděli by kolegové, jak děti i rodiče rádi takové věci čtou a přímo ve sborníku po nich baží. My však dovedeme sloužiti všem, ale sobě buď pramálo nebo nic .......

Ke konci uvádím z »Českého Lidu« slova K. V. Raise: »Svatou povinností všech, kdo se v osadě zrodili, žijí, pracují, působí, jest, aby hleděli zachovati, co tu po předcích zbylo památného, rázovitého, zajímavého, aby se sbíralo vše, co přispívá ? historii, ke kulturnímu obrazu nejen měst, ale i poslední vísky. Mnoho mohlo býti zachováno, co se nevšímavostí, lhostejností ztratilo neb bylo zkaženo... Všude našlo by se dosti knížek, zápisů listin, předmětův domácích, hospodářských, obrazů, písní, přísloví atd., jež byly by jiným místním obrazem dobovým. I život dneška je zítra minulostí, a potomek rád, vděčen, dojat postojí u památek po těch, kteří tu před ním žili a pracovali.«


1) Táborsko. Popis přírodní, historický a národopisný. Za součinnosti učitelstva škol. okresu táborského uspořádal Roman Cikhart. Popie archaeologický napsal Jos. švehla. Posudek »čes. Učitele« mimo jiné uvádí: »Velikou předností vlastivědy »Táborsko« jest její stručnost ? ??? tom věcnost, které jinde při podobných podnicích místních postrádáme. Není tu ani stopy známé provinciální patriotičnosti, která každou maličkost zveličuje a třeba věci hlavní a zásadní pomíjí.« (Ć. Uč., XXV., str. 515.)
2) Krajem Táborů. Vlastivědná čítanka. (Uspořádal R. Cikhart.) »čes. Učitel«, XXVI., str. 323) soudí, že dílo »bude čteno ve školách i ve veřejnosti se živým a opravdovým zájmem, neboť působí značně sugestivně a je s to probouzet a posilovat uvědomělou a hlubokou lásku ? historicky nejvýznamnějšímu českému kraji, jeho slavné minulosti a tím připravovat opět lepší přítomnost a velkou budoucnost.« (J. Chýna.)
3) Na Táborskú vychází od r. 1923 redakcí R. Cikharta Kraj kalicha, sborník okresu táborského, milevského a sedlčanského, na Sedlčansku Ohníčky mládí.

Předchozí   Následující