Předchozí 0053 Následující
str. 50

ouřad cis. král. komorního panství Poděbradského ponížená žádost ode mne vnitř podepsaného.«

Žádá Vavák, aby dostal za práci dlouholetou peněžitou náhradu po tolika letech. Doslova:

Níže psaný v poníženosti představuji, kterak tak jsouce já ve vsi Milčicích již od roku 1779 richtářem, více než 22 leta, a dříve před tím, od r. 1767 do r. 1778, kdy Vácslav Poupa, rychtářem byvši, psáti neuměl, já jsem na jeho místě všecko psal a řídil, i ? řízení do zámku a na rozličné vysílání chodil a tak v jednom 33 leta v tom trvám.

Za druhé. Každoročně kontribucí i s váleční daní etc. přes 1100 zl., robotní reluice přes 800 zl., mimo toho v času mého rychtářství a mou přičinlivostí odvedl jsem staré contribuce přes 400 zl., starých důchodenských restů přes 600 zl., obilí do pátověrtelní massy, od dávna zasezelého přes 1000 měřic, platu inžinirského přes 300 zl.

Za třetí: Roku 1776 když inžinirové na naše panství pole měřiti přišli, já sám dobrovolně ? jednomu a sice ? panu Johan Jiráskovi jsem se dal, doma na svém místě podruha z jednajíc, jej platil, v tom měření půl leta trvaje, to umění lépe jsem pochopil, skrze což nyní na panství ? rozličným comisím, vyhledávání mezníků, rozdělování gruntů i též ? šacování gruntů (jakož veřejně známo jest) potřebovaný bývám.

Za čtvrté. Roku 1786 a 1787 v času steirregulinku (úpravě daní), jak v míře polní, tak v dělání fassí, u několika vesnic mnoho jsem pracoval, v tom mnoho času strávil, v domě svém práci mrhal a za to ještě dosavád žádnou dietu nedostal. Tolikéž r. 1788 a 1789 a 1790 při fůrách z panství na pevnost Král. Hradec, každý rok 4 neděle jsem byl, mimo toho i na pevnost Josefstadt a jinam, jak ? odvodu domácích, tak ? převážení cis. magazínu často vysílán bývám, a tudy své domácí hospodářství opouštěje, z toho časem veliké škody trpím. K tomu skrze 11 let, každoročně do cis. magazínu 222 měřic žita, 226 měřic ovsa, sám po vsi chodě změřím a na patřící místo odvádím.

Za páté. Skrz ves Milčice silnice křížová a sice od Kolína na Brandejs a od Kouřima na Nimburgk jest, kdež převelice zlé cesty bývají, které já každoročně spravovati, i tři panské tu ležící mosty na starosti míti musím, skrze což opět mnoho své práce zameškám, a k tomu vojsko, tady často jdoucí, rovně se zameškáním práce quartiruji.

Za šesté. Od Poděbrad lłA míle jsem vzdálený, kamžto každá cesta celý den mně bere ? ? tomu skrze ty, pod Milčicemi ustavičně ležící vody, často na koni neb voze jeti musím a tak ještě víc práce domácí promrhám. Mimo toho skrze to samé


Předchozí   Následující