Předchozí 0138 Následující
str. 135

Sladkej vocítek. Uvaří se švestky, vyberou se z nich pecky, a v cedítku přecedí. Pak se do nich přileje tak zvaná »břečka«, odvar to ze švestek, vše náležitě rozmačká, nakrájejí se do toho burášky a pak jídlo se jí. Jídlo toto dělávaly hospodyně kdysi o posvícení.

Kocmatice. Nakrájejí totiž na krajíčky buchtu a tyto krajíčky namáčejí pak do (rozklofaných) rozkvadlaných vajec, načež je dávají na kastrol do omastku osmažiti. Kocmatice které pekou hospodyně v pondělí svatodušní, bývají vždycky vítanou pochoutkou.

Šuska. Oškrábou brambory a dají do hrnce. Když se uvaří, posypou se přiměřeně moukou a udělá se do všech několik otvorů, aby se vše dobře povařiti mohlo. Když jest všecko vařeno, sundá se šuska s plotny, osolí a nyní dobře rozmíchati musí. Jídlo toto všelijak lidé upravují. Někde jídají ji omaště-nou a posypanou tvarohem, jinde s mákem, onde zase s »pra-charandou«, též »prachandou« nebo »tracharandou«, politou ještě mlékem.

Sekanice. Sekanice jest svátečním jídlem venkovanů. Jídlo toto připravuje se na Bílou sobotu a již po vzkříšení může se jísti. Zpravidla však nechává se na Hod boží velikonoční. Připravuje se takto: Na drobné kousky se rozkrájí mazanec nebo buchta, rovněž na drobno vařené vepřové maso nebo telecí, a ? vůli větší chuti přidává se ještě šunka. Pak se do toho rozbije několik vajec, mnohdy i přes 20 podle toho, na kolik pekáčů hospodyně sekanici chce dělati, k tomu přidá se ještě několik lžic sádla, sůl, koření, česnek, někdy též kundrlátek nebo mladé kopřivy na drobno rozřezané. Na to se vše důkladně promíchá a dá na pekáč péci. Jídlo toto jest pochoutkou všech a připravuje se téměř v každém obydlí.

Cmunda. Syrové brambory oškrabané se rozstrouhají a přecedí. K nim přidá se několik vařených brambor, které rovněž se rozstrouhají a se syrovými promíchají. ? těmto roz-strouhaným bramborům přidá se trochu syrové mouky, dvě nebo i více vajec, podle toho, mnoho-li se cmundy dělá, oma-stek, sůl, škvarky, kmín, česnek, jímž mnohdy se nešetří, na drobno rozsekaný kundrlátek, majoránku a pepř. Nyní se vše důkladně promíchá a dá na pekáč nebo kastrol do sádla péci. Na pečené cmundě někteří lidé velice si zakládají.

Martinské rohlíky. O svatém Martině pekou hospodyně tak zv. »martinské rohlíky«, které mají tvar podkovovitý a jsou buď bělové (z vejražky), nebo pšeničné; uvnitř pak jsou pomazovány hruškovými nebo švestkovými povidly.


Předchozí   Následující