Předchozí 0163 Následující
str. 160

douce kam, neboť byl kočár zakrytý, že ničeho neviděli, a s nimi ve voze seděl muž, kterýž jim nedal se hnouti. Když přijeli na místo, byli vedeni do pokoje prvního. Tu seděli samí páni v černých šatech, hrajíce v karty o dukáty. Nemluvili ani slova a žádný z nich se ani neohlédl ani neposmekl. Z toho pokoje přišli do druhého. Zde seděli samé paní, taktéž všecky v černých šatech, a hrajíce v karty o tolary. Ani z těch žádná nepromluvila slova, ani se neohlédla. Když přišli do třetího pokoje, tu ležela nemocná na loži skvostném. S hrůzou se odtud vraceli, nemohouce to sobě vysvětliti, a když byli zase na místo dovezeni, odkud přišli, byli hojně podarováni a propuštěni. Avšak kněz příhodu tuto odstonal

    Frant. Štěpánek (zápis z r. 1850).
Nítiti (roznítiti). Pastevcům uhlí na pole žádný bráti nedopouštěj, čí by čeleď ohněm nítila, z pokuty 10 sáhů dříví nadělati musí. Rok 1672 Ms. hosp.    A. Boček.

Matinoha, co matonoh, matonoha, pletinoha, srv. měti noha. Mattafous, mattafousek, kdo zmatlané vousy má, kdo zmateně mluví. Ty jsi matlafous. To je matlafousek. Václav Mattafous (Urb. Chrop). Dej kousek matlafousek (v dětské hře, česká a moravská). Matecha, pleticha, kdo všecko dohromady mate, v mluvení vůbec, matošiti. Matonoha na Moravě co matonoh, srv. Mětinoha. Matošiti, nepleť koše a nematoš.

    Frant. Bartoš (výpisky darovány Č. Zíbrtovi).

Na duše (hra). Kolik hráčů, tolik kamenů neb cihel, kteréž šlovou duše; tyto postaví se na úzkou stranu řadem. Každý z hráčů má svou duši. Hráči postaví se opodál též řadem, a každý hází kamenem po pořádku do duší, nejraději, která poražena, jest v očistci, a musí tam tak dlouho zůstati (hráč nesmí tak dlouho házeti), až se hra skončí, což se stane tehdáž, když jsou již všechny duše až na jednu z vítězeny (poraženy).

    Frant. Štěpánek (zápis z r. 1850).
Kronraš, kus kronraše prachové barvy, roku 1785. Za 4 lokte kronraše na korúhve 1665. Kronraška, sukně z kronraše.    Frant. Bartoš (výpisky darovány Č. Zíbrtovi).
Dětské říkadlo. Větší děti posmívají se malým, špatně mluvícím: Šišli mysli, odkud přišly? Ze šišlavé ulice, skákaly tam opice. Nepozorná. Při žehlení vždy látku přištihrá, t. j. připálí. Kaz ve zboží. Má-li kdo na svém výrobku kaz, vymlouvá se: To je v kraji, to se vybrousí.    Frant. Rezková.

Předchozí   Následující