Předchozí 0167 Následující
str. 164

ské. Když se dnes rozhlédneme na venkově po tom, co nás tolik zajíma, shledáme přímo žalostný stav. Zmizely kroje, mizejí stavby, zmizel povětšině starý nábytek, staré nářadí nahrazeno jest továrním výrobkem a také;ten život jest jiný nežli býval.

Tu platí nepřemýšleti dlouho, nýbrž rychle zachycovati vše, co tu ještě je a co teprve budoucnost náležitě ocení, až bude již na venkově pusto a život úplně poměštěn.

Přesto není ovšem možno zavrhnouti teorii vůbec, jelikož jedině touto cestou lze nabýti zvláštních vědomostí a plně vyčerpati veškeru látku a zachytiti vše, co ještě zachytiti lze. Tato úvaha nebude tedy marnou, zejména proto, že je založena na skutečné praksi.

Pojednáme nejdříve o tom, jak si počínati při stanovení počátečních směrnic naší práce.

Důležité jako poznání a uvědomení si cíle při sbírání národopisného materiálu, jest stanovení a přesné vymezení příslušného působiště. Celý náš český národopis rozpadá se na řadu samostatných oddílů podle jednotlivých kulturních oblastí, třebaže základní pravidla platí pro všechny společně.

A tak nezbývá nežli poznati předem hranice těchto oblastí a určiti si ty nejbližší ? podrobnému zpracování.

Při bližším pátrání se ukáže, že mimořádnou důležitost mají, zejména v Čechách, bývalá panství, neboť téměř v každém větším panství převládal určitý typ kroje a značně se od druhých lišil. A kroj jest nám vždy a všude nejspolehlivějším vodítkem.

Neznáme ještě dokonale příčiny, proč se tak dělo, ale tušíme, že rozdíly kotví v různém hospodářském stavu a tím i různém stupni kulturního vývoje.

Jestliže ke konci XVIII. stol. jest těchto odchylek nejvíce, ubývá jich, čím dále jdeme do minulosti a vždy jasněji se jeví společný základ, který platil od počátku pro celý národ.

Naše soudobé rozlišování jednotlivých krojů hledí právě jen ? oněm mladším přídavkům a změnám, které se vyvinuly až v době nejmladší.

Hranice panství nebudou však veskrze směrodatným činitelem, nýbrž jest možno, že i uprostřed rozsáhlejšího panství mohla se utvořiti zvláštní a samostatná enkláva, byly-li k tomu mimořádné důvody. Takové tvořily zejména zvláštní přírodní poměry. i

Podobně narazíme velmi často na jiný zjev, a to jest kulturní souručenství dvou či více panství. Obyčejně je tomu tak v oblastech velkých panství, jimž se bezděky přizpůsobují drobná panství okolní.

Tak na příklad ? panství Plzeňskému družilo se panství


Předchozí   Následující